Vrouw slaapt op haar zij in bed met wit kussen en dekbed

Wat is het beste matras voor jou? De ultieme gids

Als je een nieuw matras gaat kopen, zijn er veel factoren waar je rekening mee moet houden. Van materiaal en prijs tot de manier waarop een matras je favoriete slaaphouding ondersteunt, moet worden overwogen voordat je beslist welk matras het best bij jou past.

In deze gids hebben we de belangrijkste informatie verzameld die je nodig hebt om een matras te kiezen die je een goede nachtrust zal bezorgen.

    1. Wat zijn de kenmerken van de verschillende typen matrassen?

    Er zijn verschillende soorten matrassen en ze hebben allemaal verschillende kenmerken, voor- en nadelen.

    Hieronder bespreken we de verschillende soorten matrassen, de voor- en nadelen, en geven we je de informatie en inspiratie die je nodig hebt om te beslissen welke matras de juiste is voor jou.

     

     

    2. Springveer- en boxmatrassen

    Springveermatrassen en boxmatrassen hebben beide één of meer lagen veren en een laag vulling, meestal schuim. Deze combinatie zorgt voor optimaal comfort en een matras dat zich aanpast aan de contouren van je lichaam.

    Een boxmatras bestaat uit veren die in een houten bedframe zijn ingebouwd. Een springveermatras heeft geen frame maar moet aangevuld worden met een bedbodem, een bedframe of een verstelbaar bed.

    Veren vormen de kern van zowel matrassen als boxmatrassen. Bij JYSK hebben we twee soorten veren: (multi)pocketveren en bonellveren.

    • Pocketveren bewegen onafhankelijk van elkaar en geven je lichaam de beste ondersteuning tijdens de nacht. Elke individuele veer zit in een kleine stoffen zak die slijtage vermindert en matrasgeluid minimaliseert.
    • Bonellveren zijn groter, wat betekent dat elke individuele veer een groter oppervlak beslaat. Hierdoor krijg je niet dezelfde ondersteuning en aanpassingsvermogen als bij pocketveren.

    Voordelen van een springveer-  en boxmatras

    • De combinatie van veren en schuim kan mogelijk de slaapkwaliteit verbeteren voor wie baat heeft bij de goede ondersteuning van een springmatras. Hoe meer veren, hoe meer genuanceerde ondersteuning.
    • Sommige springveer- en boxmatrassen geven zijslapers de diepe schouderzones die ze nodig hebben voor extra goede ondersteuning.
    • Springveer-en boxmatrassen hebben een groot ademend vermogen.
    • Sommige springveermatrassen kunnen omgedraaid worden en bij veel modellen is het comfort aan de ene kant steviger dan aan de andere kant. Hierdoor krijg je eigenlijk twee matrassen in één. Dit kan voordelig zijn voor koppels die verschillende ondersteuningsbehoeften hebben.
    • Als je een boxmatras koopt, koop je praktisch een compleet bed. Je hoeft alleen maar een paar gewone of voorgevormde poten te bevestigen en je kunt aan de slag.

    Nadelen van een springveer- en boxmatras

    • Sommige springveer- en boxmatrassen kunnen levendiger aanvoelen dan andere matrastypes. Je voelt de bewegingen van je partner eerder dan op andere soorten matrassen.
    • Een springveer- of boxmatras met bonellveren kan kleine geluidjes maken bij het bewegen. Pocketveren zitten in kleine stoffen zakjes en maken daarom geen geluid.

    3. Schuimmatrassen

    Een schuimmatras kan gemaakt worden met verschillende lagen schuim. Een matras met een kern van polyetherschuim en een laag traagschuim biedt veel comfort. Traagschuim zorgt ervoor dat een matras zich naar je lichaam vormt.

    Sommige schuimmatrassen kunnen omgedraaid worden en bij veel modellen is de ene kant van de matras steviger dan de andere. Hierdoor kun je een schuimmatras aanpassen aan je specifieke slaapbehoeften.

    Voordelen van een schuimmatras

    • Een schuimmatras is heel flexibel. Sommige schuimmatrassen omsluiten je lichaam bijna.
    • Een schuimmatras kan minder "levendig" zijn dan een matras met veren wat betekent dat je je partner 's nachts minder snel stoort als je woelt en draait. En omgekeerd.

    Nadelen van een schuimmatras

    • De levensduur van een schuimmatras is korter dan die van een veermatras.
    • Het schuim kan na verloop van tijd iets van zijn elasticiteit en aanpassingsvermogen verliezen.

    4. Latex matrassen

    Een latex matras is een schuimmatras die een combinatie van natuurlijke of synthetische latex en andere materialen bevat.

    Latex is ademend en biedt goede ondersteuning voor je lichaam. Een latex matras vormt zich niet in dezelfde mate naar je lichaam als een traagschuim matras.

    Een latex matras "duwt terug" op je lichaam, waardoor het relatief stevig aanvoelt. Een latex matras is vooral goed in het bieden van ondersteuning op de plek waar het meeste gewicht op drukt, meestal bij je schouders en heupen. Dit helpt veel mensen om beter en ergonomischer te slapen, vooral mensen die op hun rug slapen.

    Voordelen van een latex matras

    • Huisstofmijt kan niet leven in een latex matras, dus als je een huisstofmijtallergie hebt, kan een latex matras de beste matras voor je zijn en je helpen een betere nachtrust te krijgen.
    • Een latex matras is gemaakt van natuurlijk, ademend materiaal, dus het is een goede oplossing voor wie het warm heeft als hij slaapt.
    • Met ondersteuningszones in de rug en lendenstreek is een latex matras een goede keuze als je op je rug slaapt.

    Nadelen van een latex matras

    • Zijslapers krijgen minder steun voor hun schouders en heupen.
    • Een latex matras kan duurder zijn dan andere types.

    5. Waar moet je op letten bij het kiezen van een matras?

    Het belangrijkste bij het kopen van een nieuw matras is het vinden van een matras waarin je je comfortabel voelt en dat je een goede nachtrust geeft.

    De factoren die je moet overwegen zijn: de hardheid, grootte en prijs van de matras, maar ook je lichaamsgewicht en voor welk soort bed je een matras koopt.

    In het volgende puntje bekijken we alle bovengenoemde aspecten, zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen wanneer je klaar bent om de matras te kiezen die aan jouw behoeften voldoet.

    6. Hoe stevig moet een matras zijn?

    Je gewicht en lichaamsbouw bepalen de stevigheid van je matras. Als vuistregel geldt: hoe zwaarder je weegt, hoe steviger je matras moet zijn. Als je een voller figuur hebt, is een matras met ondersteuningszones bij de schouders en heupen de juiste keuze voor jou. Een matras met gedefinieerde ondersteuningszones zorgt ervoor dat je schouders en heupen in de matras zinken zoals het hoort en dat je wervelkolom recht blijft.

    Je gewicht

    Hardheid matras

    Onder 75 kg

    Als je minder dan 75 kg weegt, wil je een medium stevig matras.

    Tussen 75-95 kg

    Als je tussen de 75 en 95 kg weegt, moet je een stevige matras kiezen.

     

    Meer dan 95 kg   

    Als je meer dan 95 kg weegt, moet je matras extra stevig zijn,

    7. De grootte van een matras is belangrijk

    Bij het bepalen van de matrasgrootte is het ook belangrijk om te overwegen hoeveel mensen er in het bed zullen slapen en hoeveel ruimte je in huis hebt.

    Er zijn een aantal standaardmaten die je als richtlijn kunt gebruiken.

    Welke matrasmaat is het beste voor jou?

    Afmetingen

    Geschikt voor

    90x190 cm / 90x200 cm 

    (Eenpersoonsmatras)

    Het beste voor de logeerkamer, waar geen ruimte is voor een breed bed. Een logeerbed is meestal 90x200 cm, dus een eenpersoonsmatras past perfect in een kleinere kamer.

    Schuimmatrassen hebben meestal de voorkeur.

    Bekijk opties

    120x190 cm

    140x200 cm

    (Tweepersoonsmatras)

    Een goede oplossing voor jongeren, tieners en alleenstaanden. Doet het ook goed in slaapzalen of vakantiehuizen, waar niet genoeg ruimte is voor een breder bed.

    Bekijk opties

    150x200 cm 

    160x200 cm 

    (King size)

    Een goede oplossing voor koppels die in een kleinere flat wonen.

    Bekijk opties

    180x200 cm /

    180x210 cm 

    (Super king size)

    De beste keuze voor koppels die in een huis of grotere flat wonen. Een superkingsize matras is ook ideaal als een van de partners veel beweegt tijdens het slapen. Met een matras van 180x200 cm of 180x210 cm is er ook genoeg ruimte voor eventuele kinderen die 's nachts komen binnensluipen.

    Bekijk opties

    Je lengte is ook een factor bij het kiezen van een matras. Als vuistregel moet je kiezen voor een matras dat minstens 20 cm langer is dan je lengte.

    Als je slaapt op een matras die te kort voor je is, zullen de ingebouwde comfortzones niet overeenkomen met je lichaam en krijg je niet de ondersteuning die je nodig hebt. Dit geldt zowel voor rug- als zijslapers. Lees onze blog over het kiezen van de juiste maat matras en ontdek de perfecte maar voor jouw behoeften.

    8. Kies het juiste matras voor je slaaphouding

    Als we het hebben over de slaaphouding, richten we ons eigenlijk op de houding waarin je voor het eerst in slaap valt. Het is de positie waarin je in staat bent om je spieren te ontspannen en in een diepe slaap te vallen. Het is precies dit gevoel van ontspanning dat ervoor zorgt dat je uitgerust wakker wordt. Zoek een matras die je wervelkolom recht houdt wanneer je in je favoriete slaaphouding ligt. Ons getrainde winkelpersoneel kan je hiermee begeleiden en helpen.

    9. Welk matras past bij welk type bed?

    Je opties bij het kiezen van een matras hangen af van het type matras dat je het meest comfortabel vindt en het type bed dat je al hebt of van plan bent te kopen.

    In de onderstaande tabel kan je zien welk matras het beste past bij verschillende soorten bedden.

    Type

    Springveermatras

    Schuimmatras

    Latex matras

    Bedframe

    Boxspring

    Logeerbed

    Stapelbed

    10. De beste matrassen

    Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat er veel modellen zijn waaruit je kunt kiezen. Dus waar moet je op letten als je een matras koopt?

    Bij JYSK staan we altijd klaar om je te helpen en te adviseren bij je matraskeuze, zodat je uiteindelijk een model krijgt dat past bij je specifieke behoeften, slaaphouding en budget.

    Je kunt ook onze andere gidsen lezen voor meer inspirerende tips en advies over hoe je de best mogelijke slaapomgeving kunt creëren.

    Topmatras

    Vergeet niet om je matras aan te vullen met een topmatras en een matrasonderlegger. Een topmtatraskan de levensduur van je matras verlengen en een matrasonderlegger dient een hygiënisch doel. Lees alles over topmatrassen en matrasonderleggers in onze gids: Welk topmatras kun je het beste kiezen? De ultieme gids
     

    Ontdek meer

    Hoeveel kost een matras?

    Hoeveel kost een matras?

    Slaapkamergids

    Slaapkamergids

    Ontdek onze multifunctionele slaapbanken

    Ontdek onze multifunctionele slaapbanken

    Medische matrassen en dekbedden met CE- en MD-keurmerk

    Medische matrassen en dekbedden met CE- en MD-keurmerk