Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Powernap

Zijn powernaps goed voor je?

Na lunchtijd hebben veel mensen last van de bekende 'middagdip'. Misschien heb je wel eens overwogen om een middagdutje of een powernap te doen. Maar is een powernap nou echt goed voor je? Goed nieuws! Het antwoord is ja, maar wel onder bepaalde voorwaarden. 

Goede nachtrust is van belang

Doe jij regelmatig een powernap? Vraag jezelf dan af waarom je dit doet. Als je je overdag slaperig en futloos voelt, zorg er dan eerst voor dat je een goede nachtrust krijgt. Met een powernap kun je slaaptekort namelijk niet inhalen of compenseren. 

Als je je over het algemeen goed voelt gedurende de dag en als je een goede nachtrust hebt, kun je bepaalde hersenfuncties zoals je geheugen, je concentratievermogen en je creativiteit verbeteren met een kort middagdutje. Een powernap zorgt ook voor een verlaagde kans op hart- en vaatziekten en infecties.

Er zitten dus veel voordelen aan het doen van een powernap, maar dit is wel afhankelijk van hoe lang je powernap duurt en wat voor slaap je krijgt. 

Hoe lang duurt een slaapcyclus?

Om een goede powernap te doen is het belangrijk dat je weet hoe lang een slaapcyclus duurt. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten en in deze tijd beweegt je brein door vijf verschillende fasen. Er zijn twee hoofdfasen in je slaap: de REM slaap (rapid-eye-movement) en de NREM slaap (non-rapid-eye-movement). 

In de eerste slaapfase beginnen je hersenen te vertragen en slaap je licht. In de tweede fase stopt je oogbeweging en beginnen je hersenen echt te ontspannen. Idealiter zou je je middagdutje alleen tot deze twee fasen moeten beperken. In de derde fase ga je naar de diepe slaap, waar je hersengolven langzamer beginnen te werken en je voorbereiden op de diepste stadia van de slaap. Bij een middagdutje zou dit het laatste moment moeten zijn om wakker te worden als je niet de hele slaapcyclus wilt doorlopen. Fase vier is het diepste stadium van slaap en in stadium vijf vindt de REM-slaap plaats. Je ogen bewegen rond en het grootste deel van je dromen gebeurt tijdens deze fase. Als je tijdens de laatste twee fasen wakker wordt, voel je je erg duf en gedesoriënteerd. 

Na de vijfde fase start de slaapcyclus opnieuw. De voorkeur heeft het om een hele slaapcyclus te doorlopen van 90 minuten, maar de kans is groot dat dit niet past in je drukke agenda. 

Hoe lang duurt een goede powernap? 

De lengte van een ideale powernap verschilt per persoon. Voor de meeste mensen is een powernap tussen de 20 en 30 minuten het meest geschikt. Dit voorkomt dat je in een diepe slaap valt en je gedesoriënteerd en slaperig wakker wordt. Probeer verschillende middagdutjes uit qua lengte, zodat je er achterkomt wanneer je het meest energiek wakker wordt. Vergeet niet dat het bij de gemiddelde persoon 15 minuten duurt om in slaap te vallen. Heb je geen tijd voor een powernap van 20 minuten? Doe dan even 5 minuten je ogen dicht. Zelfs door een kort moment ervaar je meer rust en neemt je stress af. 

De voordelen van een powernap

De lengte van je powernap en het soort slaap dat je krijgt, bepalen welke voordelen je powernap heeft voor je hersenen. Een dutje van ongeveer 20 minuten is goed voor je alertheid en motorische vaardigheden. Langere dutjes helpen je geheugen en creativiteit te verbeteren. Powernaps van 30 tot 60 minuten zijn goed voor het nemen van beslisslingen. Een powernap van 60 tot 90 minuten verbetert het vermogen om creatieve problemen op te lossen. 

Je profiteert van de volgende voordelen door een goede powernap:

  • Je lichaam en geest komen tot rust
  • Het vermindert stress
  • Je wordt meer alert en scherp
  • Je concentratievermogen verbetert
  • Het is goed voor je geheugen
  • Het stimuleert je creativiteit
  • Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

Wat is het beste tijdstip voor een powernap?

Het meest ideaal is om de powernap in de vroege middag te doen, in ieder geval voor 3 uur 's middags. Meestal heb je na lunchtijd sowieso al een middagdipje. Wanneer je te laat een powernap doet, kan dit invloed hebben op je nachtrust en je natuurlijke slaapritme. Wanneer je te vroeg een powernap wilt doen, is je lichaam misschien nog niet klaar om alweer te gaan slapen. 

Voel je je vaak overdag slaperig of heb je langdurige slaapproblemen, dan is het goed om hulp te zoeken bij een professional. Je overdag iedere keer slaperig voelen kan een symptoom zijn van ernstige problemen. Een arts kan een diagnose stellen en eventuele medische aandoeningen behandelen. 

Val jij 's avonds lastig in slaap? Lees dan ons blog met 10 tips om sneller in slaap te vallen
 

Bronnen
https://www.menshealth.com/health/a19533090/is-napping-healthy-or-am-i-too-tired/
https://www.webmd.com/balance/features/the-secret-and-surprising-power-of-naps#1
https://sleepfoundation.org/sleep-topics/napping

Ontdek meer

Wereld Slaapdag

Wereld Slaapdag

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?