Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Slaapadvies

Wat is de oorzaak van slaapwandelen en praten in je slaap?

Je hebt het vast zelf wel eens gedaan of je hebt het bij iemand anders  gemerkt: slapen naast iemand die ineens begint te praten in de slaap. Misschien ben je zelf ook wel eens aan de wandel gegaan in je slaap, of misschien heb je een slaapwandelaar terug naar bed gebracht. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom mensen praten of wandelen tijdens hun slaap?

Waarom praten of wandelen mensen tijdens hun slaap?

Slaapwandelen en praten in je slaap is volkomen normaal en op zich zelf ongevaarlijk. Slaapwandelen komt alleen voor in de diepe slaap. Praten komt voor in alle fases van de slaap.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende slaapfases. 

Praten in je slaap

Zowel kinderen als volwassenen praten in hun slaap . Sommigen zijn goed te verstaan, terwijl anderen iets mompelen. En sommigen zeggen dingen die totaal niet te begrijpen zijn. Als je je stoort aan iemand die praat in zijn slaap, dan wil het nog wel eens helpen om die persoon wakker te maken. Kinderen groeien hier meestal overheen. Maar ook als volwassenen praten  in hun slaap is het normaal gesproken volkomen onschadelijk. Toch is het verstandig actie te ondernemen als het praten in de slaap veroorzaakt wordt door een meer gevaarlijke slaapstoornis als slaapapneu.

Andere factoren die de oorzaak kunnen zijn van praten in de slaap zijn: slapeloosheid, griep, depressie, stress of inname van alcohol of drugs. 

Slaapwandelen

Slaapwandelen komt het meeste voor bij kinderen, maar ook  volwassenen kunnen slaapwandelen. Vaak wandelen deze mensen niet alleen in hun slaap, maar doen ze ook andere dingen. De slaapwandelaar blijft meestal in een diepe slaap gedurende de hele handeling en zal daarom meestal ook niet meer weten wat er is gebeurd. Slaapwandelen gebeurt meestal tijdens de eerste keer dat je in fase drie terecht komt van de slaapcyclus.

Het is niet helemaal duidelijk waarom mensen gaan slaapwandelen.  Ondanks dat hebben experts wel geconstateerd dat  sommige factoren er voor kunnen zorgen dat mensen gaan slaapwandelen zoals: slaaptekort, extreme moeheid, stress en angsten, griep, medicatie, alcohol en drugs en een volle blaas.

Is het mogelijk om van slaapwandelen en praten in de slaap af te komen?

Aangezien slaapwandelen op zich zelf niet gevaarlijk is en ook  de kwaliteit van het slapen niet beïnvloedt, is het normaal gesproken niet nodig om hulp te zoeken. Als de slaapwandelaar gewond raakt, of zelfs het huis verlaat, dan is het wel aan te raden naar een arts te gaan. Als het slaapwandelen wordt veroorzaakt door een volle blaas, dan is het aan te raden de blaas te legen voor het slapen gaan.  Een gezond slaappatroon kan de kans op slaapwandelen verkleinen. 

Praten in je slaap is  ongevaarlijk en hoeft  niet behandeld te worden. Je hoeft alleen hulp te zoeken als je het zelf noodzakelijk vindt. Als het praten in je slaap ontstaat door stress, angsten of slechte slaapgewoonten, dan kun je daar mogelijk  iets aan doen. 

Bronnen:

http://www.sleepmanagement.md/sleepdisorders/sleepwalking.aspx

http://www.huffingtonpost.com/2015/03/10/why-sleep-talk_n_6801650.html

http://www.scientificamerican.com/article/why-do-some-people-sleepwalk/

http://my.clevelandclinic.org/services/neurological_institute/sleep-disorders-center/disorders-conditions/hic-sleepwalking

 

 

 

 

Ontdek meer

Wereld Slaapdag

Wereld Slaapdag

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?