Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
How To: Powernap

How To: Powernap

Een goede powernap kan wonderen doen voor je energielevel. Het kan ervoor zorgen dat je jezelf in no time weer fit voelt. Belangrijk hierbij is de duur van je dutje. Wanneer deze te lang duurt loop je het risico om nog slaperiger te worden dan voor je powernap. In deze blog leer je hoeveel tijd je moet spenderen aan je powernap:

2-5 minuten


Een korte powernap van 2 tot 5 minuten klinkt als erg kort, maar even stilzitten en je ogen sluiten kan erg effectief zijn. Zelfs wanneer je erg druk bent en niet het gevoel hebt dat je tijd hebt om even te rusten, kunnen deze paar minuten erg waardevol zijn.   

10-20 minuten


Een dutje van 10 tot 20 minuten is ideaal voor het oppeppen van je energieniveau en om ervoor te zorgen dat je meer alert bent. De reden dat een kort dutje zo verfrissend kan zijn is dat je een zo’n korte tijd niet in een diepe slaap terecht komt. Wanneer je 20 minuten als limiet aanhoudt, blijf je dus in een stadium van ondiepe slaap. Je voelt je niet alleen fitter, maar het is ook makkelijker om wakker te worden.

30 minuten


Wanneer je een power nap houdt van 30 minuten zul je waarschijnlijk gedesoriënteerd en versuft wakker worden. Dit komt omdat je een dieper stadium van je slaap hebt bereikt. Wanneer je wakker wordt vanuit een diepe slaap voelt dit meestal als een flinke kater.

60 minuten


Een siësta van een uur wordt niet geadviseerd, omdat dit je alleen maar meer moe doet voelen. Deze powernap kan een klein voordeel hebben voor het opfrissen van je geheugen, maar je kunt verwachten dat je je extreem slaperig voelt wanneer je wakker wordt.

90 minuten


Een powernap van anderhalf uur zal er over het algemeen niet voor zorgen dat je batterijen weer volledig zijn opgeladen. Feit is wel dat 90 minuten de lengte is van een volledige slaapcyclus en het je lichaam de tijd geeft om zich te herstellen. Maar slaap zeker niet langer dan 90 minuten omdat het dan geen powernap meer is en je dan het risico loopt om je dagelijkse ritme te verstoren.

Powernap

Hoe kun je het beste een powernap uitvoeren?


Een goede powernap is niet alleen iets voor kinderen en ouderen. Iedereen kan voordelen hebben van een klein dutje. Om het meeste uit je powernap te halen kun je deze tips gebruiken:

-Zet een wekker, zodat je daadwerkelijk weer wakker wordt wanneer de tijd voorbij is. Wanneer je een wekker zet kun je ook meer ontspannen en hoef je jezelf niet druk te maken over of je niet te lang slaapt.
-Wanneer je jezelf goed genoeg kent en denkt dat je toch op de snooze-knop drukt als de tijd voorbij is, zorg er dan voor dat je wekker niet binnen handbereik ligt zodat je echt op moet staan om het alarm uit te zetten.
-Zet je telefoon op stil en gebruik oordoppen om jezelf af te sluiten van andere geluiden die je rust kunnen verstoren.
-Wanneer je niet echt kunt gaan slapen, ga dan even zitten en sluit je ogen. Dit is ook al effectief.
-Wanneer je gewend bent om een dutje te doen na bijvoorbeeld het avondeten zul je merken dat je makkelijker in slaap valt omdat je lichaam van routine houdt en gewend is aan je slaappatroon.

Waar en wanneer kun je het beste een dutje doen?


Wanneer je een powernap doet in de avond bestaat het risico dat dit dutje ervoor zorgt dat je ’s nachts niet meer zo goed slaapt. Het gevolg kan zijn dat je dagelijkse ritme verstoord raakt en dat dag en nacht door elkaar gaan lopen. Let er dus op dat je niet te laat op de avond nog een dutje doet.

De setting voor je powernap is ook belangrijk voor het succes ervan. Zorg ervoor dat je comfortabel ligt om het meeste uit je powernap te halen. Wees je ervan bewust dat harde geluiden, licht of kou ervoor kunnen zorgen dat je niet optimaal rust. 18 graden is de optimale temperatuur voor een kort dutje. Jezelf bedekken met een warme deken zorgt ervoor dat je niet teveel afkoelt.

Ontdek meer

Wereld Slaapdag

Wereld Slaapdag

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?