Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Meubelweek | 20-60% korting op alle indoor meubelen

DIY: maak een opbergmeubel van fruitkisten

DIY: maak een opbergmeubel van fruitkisten

Datum:

Categorie: Tuin, Inspiratie, Woonkamer

Tags: Decoratie, Fruitkistjes

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen op internet: de fruitkisten meubeltjes. Waar ze eerst gewoon werden beschouwd als afval, worden er nu vele creatieve meubels van gemaakt. Zelf ben ik een groot fan van koken en heb daarom ook een grote verzameling kookboeken. Mijn kookboeken lagen voorheen op een zwevende plank in mijn keuken. Dit was geen succes. De zwevende plank kon het gewicht van mijn kookboeken niet aan, dus moest ik op zoek naar een passende oplossing.

Van iets ouds weer iets nieuws maken, daar kan ik me erg in vinden. Dus na een middagje speuren op Marktplaats kwam ik tenslotte op het idee om zelf een opbergmeubel te maken van fruitkisten. Maar hoe pak je dit aan? 

Wat heb je nodig:

- 5 fruitkisten naar keuze

- schuurpapier (extra grof)

- een schroefmachine met boortje en schroefkop om schroeven mee in te draaien

- 16 lange schroeven

- 4 wieltjes 

DIY fruitkistjes

Stap 1

Op Marktplaats worden veel verschillende soorten fruitkisten aangeboden. Je hebt fruitkisten met hoge randen en met lage randen. Beslis eerst wat je wilt gaan maken en wat je er mee wilt gaan doen. Wil je net zoals ik boeken plaatsen in het meubel dan kun je beter voor fruitkisten kiezen met een hoge rand. Wil je er decoratie inzetten dan zou je ook fruitkisten kunnen gebruiken met een wat lagere rand om ruimte te besparen. Zorg er wel voor dat je de juiste zoektermen gebruikt op Marktplaats. Passende zoektermen zijn bijvoorbeeld: fruitkisten, appelkisten of aardappelkisten.

Stap 2

Als je de fruitkisten en het benodigde materiaal in huis hebt gehaald, kan het klussen beginnen! Met de meeste fruitkisten is echt gewerkt (tenminste die van mij wel) en zien er niet helemaal egaal uit. Schuur alle fruitkisten op met het schuurpapier. Je kunt hiermee scherpe randjes en kloven egaal maken. Je zult zien dat als je de fruitkisten schuurt, ze ook veel mooier van kleur worden. Hetzelfde effect heb je ook als je  steigerhout opschuurt. 

Stap 3

Zet de fruitkist die onderaan komt met de lange kant op de grond. Plaats de volgende fruitkist boven op de onderste fruitkist. Fruitkisten hebben in elke hoek altijd een balkje hout (zie foto). Hier komen straks de schroeven doorheen. Als je hier gelijk een schroef in zou draaien dan heb je grote kans dat het hout gaat splijten en dat wil je natuurlijk niet! Om dit te voorkomen moet je eerst een gaatje voorboren waar straks de schroef in vast kan worden gedraaid. Dus je pakt je schroefmachine en plaatst het boortje er op. Je boort in elke hoek van het kistje een gaatje. Zorg ervoor dat het boortje op de schroefmachine helemaal in het hout verdwijnt als je een gaatje boort. Zo weet je dat het gaatje diep genoeg is. Schroef vervolgens de twee fruitkisten aan elkaar met vier schroeven die je in de voorgeboorde gaten schroeft. Maak de andere fruitkisten op dezelfde manier aan elkaar vast tot dat alle fruitkisten aan elkaar zitten.

Stap 4

Nu je alle fruitkisten op elkaar hebt gemonteerd, kun je de wieltjes er onder schroeven. Boor ook hier eerst de gaten voor. Nu is de kast klaar om te decoreren!

 

Tip: Je kunt ook meerdere fruitkisten gebruiken, bijvoorbeeld twee rijen van vier zodat je een bredere kast hebt. Ook kun je fruitkisten aan de muur hangen zodat je hier ook weer iets leuks in kunt zetten. 

Succes!