Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Ramen met gordijnen ervoor

Hoe was ik mijn ramen streeploos?

Je herkent dit vast wel: het zonnetje schijnt, je zit binnen op de bank. Je kijkt naar buiten en plots zie je hoe vies je ramen eigenlijk zijn! De hoogste tijd dus om je ramen eens goed te wassen. Als je eenmaal begint aan het zemen van je ramen, wil je dit natuurlijk wel goed doen. Wij hebben tips en tricks voor je op een rij gezet hoe jij je ramen streeploos schoon kunt maken. Doe er je voordeel mee! 

Zo was je je ramen streeploos

1. Voeg een beetje schoonmaakmiddel toe aan het water.
2. Maak het kozijn goed schoon. 
3. Maak een spons nat en ga hiermee over het raam. Schrob grondig op plaatsen waar het raam vuil is. 
4. Pak de raamwisser en beweeg in een omgekeerde S-vorm, van linksboven naar beneden. 
5. Ga met een droge theedoek de bovenkant, onderkant en randen van het raam na en veeg deze goed af. 
6. Maak de ramen eventueel voor een tweede keer schoon als ze erg vies zijn. Verschoon in dat geval het water. 

Benodigdheden voor ramen wassen

Wil je je ramen mooi streeploos schoon hebben, zorg er dan voor dat je onderstaande in huis hebt:

1. Een emmer met koud of lauw water
2. Afwasmiddel en eventueel wat azijn
3. Een vochtige doek/zeem en een spons
4. Een goede raamwisser of trekker
5. Een droge theedoek of een droge, pluisvrije doek
6. Een trapje als je hoge ramen hebt

Was je ramen met de juiste mix van schoonmaakmiddelen

Bij het zemen van je ramen is het een goed idee om een beetje schoonmaakmiddel toe te voegen aan het water. Water bevat namelijk veel calcium, wat strepen op je ramen veroorzaakt. Meng een deciliter schoonmaakazijn met 5 liter koud of lauw water. Dit kan helpen bij het verwijderen van hardnekkige vetvlekken en strepen die zijn veroorzaakt door het wassen met kalkhoudend water. Zijn je ramen echt heel erg vies, dan is het geen slecht idee om een halve dop huishoudelijke ammoniak en een beetje afwasmiddel aan het bovenstaande mengsel toe te voegen. Denk er wel aan om bij het gebruik van huishoudelijke ammoniak te zorgen voor goede ventilatie.

Extra tip: je kunt ook regenwater gebruiken in plaats van kraanwater. Hier zit geen kalk in.

Zo ga je te werk

Het is verstandig om eerst het kozijn grondig schoon te vegen voordat je begint met het zemen van de ramen. Zorg ervoor dat de gordijnen of raambekleding aan de kant zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van een embrasse om de gordijnen bij elkaar te houden. Je kunt ook de gordijnen van de gordijnrails halen om deze eens een keer uit te wassen. Je kunt dan meteen het ophangsysteem een poetsbeurt geven. Heb je jaloezieën, lamellen of plisségordijnen? Maak deze dan eerst stof vrij en schoon, voordat je je ramen gaat wassen. Heb je een dak- of kiepraam? Zorg er dan voor dat je dakraamgordijn of rolgordijn goed omhoog is en niet nat kan worden.

Wil jij het grondig aanpakken en naast je ramen ook je gordijnen of jaloezieën goed schoonmaken? Lees onze gids over het schoonmaken van gordijnen en jaloezieën

Maak vervolgens een spons goed nat en schrob extra grondig op de plaatsen waar het raam erg vies is. Pak dan de raamwisser en beweeg in een continue beweging. Zorg ervoor dat je de gebieden die je al hebt gewassen met elkaar overlapt om strepen te voorkomen. Veeg voortdurend overtollig water weg met de raamtrekker en verschoon het water wanneer het vuil wordt.

Begin linksboven en maak omgekeerde S-vormige bewegingen

Begin met je wisser in de linker bovenhoek en ga vanaf daar verder. Het is verstandig om aan de bovenkant van het raam te beginnen, zodat het water op de ruit blijft. Dit geldt zowel voor grote ramen als kleine ramen of ramen waarbij het glas wordt verdeeld in kleinere panelen. Veeg met behulp van een omgekeerde S-vormige beweging over het raam. Ga tot slot met een droge theedoek de bovenkant, randen en onderkant van het raam na om deze goed af te vegen, waardoor strepen worden voorkomen op het raam. Als je ramen extreem vuil zijn moet je het wellicht twee keer schoonmaken.

Hoe vaak moet ik mijn ramen wassen?

Er is niet echt één antwoord op deze vraag te geven. Als je in een plaats woont waar veel vuil in de lucht zit (bijvoorbeeld rook van houtkachels of zand en zout van een nabijgelegen strand), moet je jouw ramen relatief vaak schoonmaken. Als algemene regel zou je één keer per maand kunnen aanhouden. Hoe vaker je jouw ramen schoonmaakt, hoe minder vies je ramen zijn en dat maakt het makkelijker om ze schoon te maken. 

Welke weersomstandigheden zijn het meest geschikt?

Je kunt je ramen in principe wassen bij alle weersomstandigheden, maar tijdens vrieskou en in de volle zon is het wat minder handig. In de volle zon heb je kans dat je sneller strepen krijgt, omdat de ramen snel drogen door het zonlicht. Als het vriest heb je kans dat je ramen bevriezen en dit kan ook weer strepen veroorzaken. 

Bekijk huishoudproducten

Heb jij nog goede tips om je ramen streeploos schoon te krijgen? Deel ze hieronder! 

Ontdek meer

Geef je huis een lenteboost met de nieuwe Nordic Mood collection

Geef je huis een lenteboost met de nieuwe Nordic Mood collection

De favoriete keukenaccessoires van de inkoper

De favoriete keukenaccessoires van de inkoper

De kleur van het jaar

De kleur van het jaar

Cadeau ideeën voor de feestdagen

Cadeau ideeën voor de feestdagen