Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Meubelweek | 20-60% korting op alle indoor meubelen

Voorjaarsschoonmaak

Voorjaarsschoonmaak – Tips voor het opruimen van je kledingkast

Datum:

Categorie: Opbergen, Slapen

Tags: opbergen, kledingkast, garderobekast

Krijg jij ook een schuldig gevoel wanneer je al je verkreukelde kleding opgepropt in je kledingkast ziet liggen? Sta je op het punt de deur uit te gaan en kun je net niet dat ene kledingstuk vinden dat je graag aan wil? Of puilt je huidige kledingkast uit en heb je absoluut meer ruimte nodig om al je kleding te kunnen opbergen? Je bent vast niet de enige met een chaotische en rommelige kledingkast. Maar er is goed nieuws, het probleem van een rommelige kledingkast is weldegelijk op te lossen!

Hier enkele tips over hoe je gemakkelijk jouw kledingkast kunt omtoveren tot een georganiseerde en een meer gebruiksvriendelijke versie, waarbij je ook nog eens ruimte overhoudt voor nieuwe kleding.

1. Je kledingkast schoonmaken en het opstellen van “de lijst”

First things first. Het is belangrijk dat de kledingkast schoon is zodat je kleding niet vies wordt. Voordat je nu meteen al je kleding uit je kast haalt, maak eerst eens een lijst van hoeveel stuks je van ieder kledingstuk nodig hebt. Maak bijvoorbeeld de beslissing dat je 5 shirts nodig hebt, 10 paar schoenen (oké voorruit dan, 12 paar), 10 blouses, etc. De kans is groot dat je minder kledingstukken hebt waar je uit kan kiezen, maar je wordt wel beter en creatiever in het combineren van je outfits. Geloof me, je kledingkast wordt er een stuk overzichtelijker van.

2. Opruimen van je kledingkast

Nu is het tijd om je kleding uit je kledingkast te halen. Sorteer je kledingstukken in verschillende stapels. Verdeel de kledingstukken in de volgende categorieën:

  • Houden: Gebruik je lijst als richtlijn!
  • Opslaan: Sla kledingstukken die je alleen in een bepaald seizoen draagt op (denk hierbij aan wintertruien, bikini’s of zomersandalen). Gebruik hiervoor handige opbergboxen zodat je jouw seizoenskleding het volgende seizoen onbeschadigd weer netjes in de kast kan hangen.
  • Weggooien: Gooi kledingstukken die zijn versleten en niet meer gerepareerd kunnen worden weg. Kleding die je al meer dan een jaar niet hebt gedragen mag ook weg. De kans is klein dat je die het komende jaar wel gaat dragen.
  • Weggeven of verkopen: Pas je kleding. De kledingstukken die je niet meer past of aankoopmissers kun je misschien nog verkopen. Of misschien heb je nog een vriendin of familielid die je er blij mee kan maken.

3. Investeer in slimme garderobeoplossingen

Na het harde werk van sorteren en opruimen is het tijd om je nieuwe kledingkast te ontwerpen. Wanneer je gaat voor een minimalistische look, kun je een witte of lichte kleur kledingkast kiezen. Als je meer van een romantische, rustieke look houdt is het alternatief een houten kast die zorgt voor een warme uitstraling.

Welke stijl je ook nastreeft, in de meeste gevallen zou je kunnen zeggen dat een slaapkamer zonder een kledingkast hetzelfde is als een woonkamer zonder bank. De twee zijn onafscheidelijk. Kies dus een uitstraling die past bij het decor van je slaapkamer. Er zijn verschillende opties voor het creëren van een unieke en persoonlijke stijl. Neem de tijd om research te doen op internet en blader door woonmagazines om uit te vinden welke stijl het beste bij jou past voor het kiezen van jouw garderobekast.

4. Organiseer je kledingkast met ‘vaste kledingplaatsen’

Belangrijk bij het uitkiezen van een kledingkast is dat het een kast is waarbij je makkelijk overzicht kunt houden over je spullen. Geef de schappen in je kast een vaste indeling voor bepaalde kleding, bijvoorbeeld broeken op de ene plank en blouses op een andere, sokken in een lade en ondergoed in een andere lade. Ook accessoires kunnen in een la. Zorg voor een aantal goede kledinghoezen om je kleding te beschermen en laat je favoriete kledingstukken en mooie jasjes hangen aan een decoratief kledingrek.  

5. Volhouden

Nu kun je genieten van je mooie opgeruimde garderobekast. Mij geeft het altijd een fijn en opgeruimd gevoel wanneer ik dit taakje heb volbracht. Natuurlijk is het vanaf dit moment wel belangrijk om consistent de indeling aan te houden en je kleding na gebruik weer netjes terug te leggen. Leer jezelf de gewoonte aan om je kleding weer netjes op te bergen. Misschien is het handig om 1 keer in de week even een check te doen en te kijken of alles nog op z’n plek ligt, zo blijft het netjes.