Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

50% KORTING OP DE ONLINE BEZORGKOSTEN | 20-60% KORTING TIJDENS DE SUPER WEEK

Bekijk alle aanbiedingen
Oogmasker

Slapeloze nachten? Doe het licht uit!

Datum:

Categorie: Slapen

Tags: Slapen, Verlichting

Misschien ken je het wel: Je blijft maar draaien en bewegen in bed. Uiteindelijk val je in slaap. Wist je dat licht heeft een grote impact op je slaap heeft? Het is makkelijker om in slaap te vallen als het donker is dan als het licht is. Een verlichte omgeving zorgt ervoor dat je moeilijker in slaapt valt en blijft.

Eén van de grootste oorzaken van slapeloosheid is licht, of het nou natuurlijk licht is (zoals een late zonsondergang) of kunstmatig licht. Verder zijn er andere lichtbronnen die je slaaprust verstoren zoals een neonlichtbord, een straatlantaarn of licht uit een andere kamer. Maar de grootste boosdoener – en ook het meest voorkomende – is het blauwe licht van de smartphone, televisie, computerscherm of tablet dat de kamer verlicht. Soms kan zelfs iets kleins zoals het licht van de wekker genoeg zijn om je slaap te verstoren! In dit blog geven wij informatie over slaapmechanismes en 3 effectieve slaaptips. 

Melatonine: Het slaaphormoon

Je lichaam is verward; is het dag of nacht? Is het tijd om te gaan slapen of juist om wakker te blijven? Met ‘’dank’’ aan kunstmatig licht heeft je lichaam het moeilijk dit zelf op te lossen.

Je hersenen geven een seintje zodra het donkerder wordt dat het tijd is om te gaan slapen. Zodra het licht gedimd is gaat het brein melatonine produceren, ook wel bekend als het slaaphormoon. Melatonine reguleert de slaap-waakcyclus – het verlaagt de bloeddruk, het glucosegehalte en de lichaamstemperatuur. Al deze factoren zijn essentieel voor een diepe slaap. Je hersenen beginnen met het aanmaken van melatonine een paar uur voordat je gaat slapen en nadert zijn hoogtepunt in het midden van de nacht.

Het netvlies achter in je oog is verantwoordelijk voor het opvangen van licht. Als het donker wordt stuurt je netvlies een seintje naar het brein dat het tijd is om te starten met de productie van melatonine. Op dat moment beginnen je hersenen zich voor te bereiden op de nachtrust. In de morgen is dit proces precies omgekeerd; je netvlies vangt veel licht op en zo word je wakker.

Met deze informatie is het logisch dat je licht moet vermijden als het tijd wordt om te gaan slapen. Licht en donker zijn cruciaal voor je biologische klok en kunnen je nachtrust maken of breken. Maar hoe ontkom je tegenwoordig nog aan de grote hoeveelheden licht? Wij hebben effectieve tips opgesteld om jouw nachtrust te verbeteren en je energielevel overdag een boost te geven. 

1. Zorg voor een donkere omgeving

Het is belangrijk om licht buiten de slaapkamer te houden. Gebruik verduisterende gordijnen of lamellen en dim de lichten een uur voor het slapengaan. Een aanrader voor lampen zijn lage-wattage, dimbare lampen. Dit geldt niet alleen voor de slaapkamer maar voor het hele huis.

Krijg je het niet voor elkaar het compleet donker te maken in de slaapkamer? Gebruik dan een slaapmasker. Een zacht en comfortabel slaapmasker is zeker de moeite waard. Het zorgt voor extra duisternis en is heel effectief in het buitenhouden van licht in de nacht.

Wen het jezelf aan om in het donker door het huis te lopen, zo hoef je niet de lampen aan te doen als je tijdens de nacht naar de badkamer gaat. Of installeer een nachtlamp met sensor.

2. Blijf uit de buurt van blauw licht

Probeer ongeveer een uur voordat je wilt gaan slapen geen televisie te kijken. Zet alle lichtgevende apparaten en andere devices uit voordat je naar bed gaat. Een boek lezen of muziek luisteren zijn goede manieren om tot rust te komen. Op deze manier geef je je lichaam een break van alle technologie en het blauwe licht dat het veroorzaakt. Laat je lichaam zich klaarmaken voor de nacht. Schakel alle digitale gadgets uit in de slaapkamer – niet alleen de computer of telefoon, ook de digitale wekker kan de kamer verlichten. Een alternatief is om de wekker om te draaien, zodat je het licht niet meer ziet. 

3. Ga overdag naar buiten

Als je de kans hebt om overdag naar buiten te gaan, doe dit dan. Je hersenen zullen het grote verschil tussen het daglicht en de donkere nacht direct herkennen. Het is een duidelijke boodschap voor het lichaam. Zelfs als de lampen aanstaan is het weinig licht in vergelijking tot het natuurlijke daglicht. Je hebt het zelf misschien niet door, maar zelfs op een bewolkte winterdag is het daglicht feller dan het kunstmatig licht van binnen.

Als je op kantoor werkt en je hebt geen mogelijkheid om naar buiten te gaan, kijk dan of je een werkplek bij het raam kunt krijgen.

Je moet licht in de avond en nacht vermijden, maar overdag heb je het juist wel nodig; alleen het licht van lampen is niet genoeg. Het probleem is dat veel mensen te veel licht krijgen als ze dat niet willen en juist te weinig licht als ze het nodig hebben. Beide factoren hebben invloed op jouw nachtrust. 

Bronnen
https://www.tuck.com/light-and-sleep/
https://sleepfoundation.org/bedroom/see.php
http://splus.resmed.com/darkness-matters-how-light-affects-sleep/