Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Zeg gebroken nachten vaarwel

Zeg gebroken nachten vaarwel

Word je 's nachts wel eens wakker? Dit is heel normaal. Gemiddeld worden mensen vier tot zes keer per nacht wakker. In de prehistorie was dit juist erg nuttig - je werd wakker en je kon zien dat alles veilig was en vervolgens sliep je weer verder. De zogenaamde 'middle of the night insomnia', oftewel moeite hebben om weer in slaap te vallen wanneer je 's nachts wakker wordt, is tegenwoordig niet meer echt welkom. Heb jij moeite om weer in slaap te vallen 's nachts? Lees dan vooral even verder. 

Slaap problemen en redenen om wakker te worden

De slaap gaat de hele nacht in verschillende fasen door, van een diepere, langzame golfslaap tot een lichtere slaap, waar het waarschijnlijker is om wakker te worden. Sommige mensen worden wakker omdat ze naar het toilet moeten. Maar als je meer dan twee keer per nacht gaat, moet je voor het slapengaan naar je drinkgewoonten kijken. Beperk het drinken in de avond. Als dit niet helpt, kan de reden zijn dat je lichaam probeert een evenwicht tussen water en elektrolyten te handhaven. Kijk of het helpt om een ​​beetje water te drinken met een korreltje zout voor het slapengaan.

Als je voor het slapengaan alcohol drinkt, is dit een ander verhaal. Alcohol kan je vrij gemakkelijk in slaap brengen, maar het kan de normale slaapcycli beïnvloeden en de slaap met snelle oogbewegingen (REM) voorkomen, waar veel van je dromen doorgaan. Dit gebrek aan REM-slaap zal je nacht onrustig maken en je slaap versnipperen. Drink minstens een paar uur voordat je naar bed gaat geen alcohol en geef je lichaam de tijd om de alcohol af te breken.

Bed, slaapkamer en externe invloeden 

Sommige mensen worden wakker omdat zij het te warm hebben. De oplossing is natuurlijk om de temperatuur in de slaapkamer naar beneden te brengen, 16-18° C is het meest ideaal. Wanneer het in de zomer buiten erg warm is, kun je niet altijd direct wat doen aan de temperatuur in de slaapkamer. Lees hiervoor ons blog over hoe je het beste kunt slapen tijdens een tropische nacht. Een andere reden om 's nachts wakker te worden, kan het matras zijn. Als het te stevig is, kan dit een druk op je heupen, schouders en onderrug veroorzaken. Probeer verschillende matrassen uit en kies er een voor een proefperiode.

Een andere reden om wakker te worden kan licht zijn, bijvoorbeeld van de straat of digitale apparaten. Maak er een regel van dat het laatste uur voor het slapengaan schermvrij is. Het "blauwe licht" dat wordt uitgestraald door smartphones en tablets is zeer problematisch voor je vermogen om te gaan slapen en in slaap te blijven. Kies voor verduisterende gordijnen en kijk of je eventuele elektrische apparaten in je buurt weg kunt halen. Lees meer over de invloed van licht op je slaap

Lawaai is natuurlijk een andere reden voor slapeloosheid. Het geluid van een vrachtwagen midden in de nacht - of zelfs het vrolijke geluid van zingende vogels in de ochtend - kan je wakker maken met een schok. Lijkt geluidsisolatie in je kamer onmogelijk? Het kan zo simpel zijn als de deuren en ramen gesloten houden. Probeer anders oordoppen tijdens het slapen als je gevoelig bent voor lawaai. Lees meer over slapen in een gehorige omgeving

Stress en piekeren

Ben je druk op je werk of zijn er andere aspecten in je leven waardoor je 's nachts wakker wordt en begint met piekeren? Je bent echt niet de enige. Stress kan een grote boosdoener zijn waardoor je minder goed slaapt. Het is daarom belangrijk om stress en gepieker of andere gedachten onder controle te hebben.  

Een manier waarop je dit kunt doen, is door yoga of meditatie. Je kunt ook proberen om aan onbelangrijke dingen te denken die je nog steeds wel interessant vindt. Je kunt voor het slapengaan ook een boek lezen of naar een podcast luisteren. Heb je heel veel aan je hoofd? Schrijf deze zaken dan op voor je gaat slapen, zodat het uit je hoofd is. 

Dagelijkse routines

Slaap vindt natuurlijk 's nachts plaats, maar het wordt wel beïnvloed door je dagelijkse routines. Vermijd zware maaltijden voordat je gaat slapen en powernaps gedurende de dag. Zorg er ook voor dat je overdag naar buiten gaat, omdat het natuurlijke licht je helpt een gezonde slaap-waakcyclus te behouden. Vermijd emotionele discussies voordat je naar bed gaat en sta op en ga 's avonds rond dezelfde tijd naar bed - ook in het weekend. 

Wanneer je toch niet kunt slapen..

- ga uit bed. Na ongeveer 20 slapeloze minuten moet je opstaan ​​en een rustige, ontspannende activiteit doen, zoals lezen of luisteren naar kalmerende muziek. Ga niet op je smartphone of tablet kijken. Het blauwe licht van het scherm maakt je nog meer wakker.

Als je problemen hebt om in slaap te vallen of gedurende een lange periode meerdere keren 's nachts wakker wordt, is het belangrijk dat je een professional raadpleegt om een ​​oplossing te vinden. Een arts kan een diagnose stellen en medische aandoeningen behandelen.

Welterusten! 

Bronnen
https://www.prevention.com/health/why-you-wake-night
https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/night-waking-problem
https://sleep.org/articles/reasons-not-staying-asleep/

Check jouw slaap score

Ben je benieuwd naar je eigen slaap? Doe de slaaptest en vergelijk jouw score met die van anderen. 

 

Ontdek meer

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?