Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Kerstverlichting in een boom

Veiligheidstips voor buitenverlichting met kerst

Kerst is een tijd van licht  en buitenverlichting tijdens Kerstmis is een charmante traditie om naar uit te kijken tijdens de donkere winteravonden. Maar voordat je de tuin, oprit of tuin gaat versieren met kerstverlichting moet je rekening houden met een aantal dingen. Bijvoorbeeld: Houd je rekening met de buren met je kerstverlichting? Weet je zeker of je kerstverlichting goed ingesteld en energiebesparend is?

 

We hebben 9 goede tips samengesteld over hoe je mooi en veilig kerstverlichting installeert – zonder dat de energiekosten te hoog worden of buren die de stekker eruit willen trekken! Zie de volledige lijst onderaan deze blog. 

Buitenverlichting zorgt voor warmte in koude tijden

Verlichte kerstslingers en netverlichting zijn de makkelijkste manieren om buiten een kerstsfeer te creëren. Het is een praktische manier, want verlichte slingers en netverlichting kunnen overal om- en overheen. Dat maakt ze ideaal voor balkons,  struiken, bomen en vlaggenmasten. Als je de mooiste- en meest indrukwekkende kerstverlichting in de straat wilt, zou je lichten kunnen samenvoegen door kerstslingers te verbinden en kleine bomen te verlichten.

Close-up van een kleine lampjesboom voor een loungestoel

 

Goede buitenverlichting tijdens kerst vereist niet per sé een tuin. Als je een balkon of kleine buitenruimte hebt kunt je gemakkelijk verlichte kerstslingers ophangen aan de balkonrailing of bijvoorbeeld een kleine verlichte boom neerzetten. Een andere manier van versieren is mooie lantaarns plaatsen. Ze zien er stijlvol uit bij zowel een voordeur als op het balkon. Onthoud dat lantaarns op een veilige ondergrond moeten staan en het liefst met bescherming zodat de kaars niet uitgaat. 

Gebruik alleen verlichting die bedoeld is voor buiten

Wanneer je buiten kerstverlichting gaat gebruiken is het belangrijk dat de kerstslingers en verlichting ook echt bedoeld zijn voor buiten. Kerstverlichting voor binnen is zeker niet bedoeld om buiten te gebruiken. Vocht kan gemakkelijk kortsluiting veroorzaken. Buitenverlichting is vaak van betere kwaliteit, en is daarnaast beter bestemd tegen vocht, vrieskou en harde wind.

Als de kerstverlichting voor buiten bestemd is zal het duidelijk op de verpakking staan. Kies voor verlichting met een CE-markering. Dit betekent dat het product voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen.

 

Lichtsnoer op sparrentak

Heb respect - Doe je kerstverlichting uit

Buitenverlichting met kerst is bedoeld om een fijne kerstsfeer te creëren. Om de kerstvrede en gezelligheid te bewaren is het belangrijk dat je nadenkt over de locatie van de kerstverlichting zodat de buren niet lastigvalt. Toon goede manieren door de kerstverlichting te plaatsen zodat het niet in de woonkamer of slaapkamer van je buren schijnt.

Als je kerstverlichting met een timer optie gebruikt zal de verlichting automatisch aan-en-uitgaan. Dit garandeert dat de lichten uitgaan op de gewenste tijden, zodat je buren geen last van de lichten hebben in de nacht. Een andere voordeel van de timer op kerstverlichting is dat je overdag energie bespaart wanneer de lichten toch niet te zien zijn.

 

 

Energiebesparing met LED kerstverlichting

Als je buitenverlichting zijn beste dagen heeft gehad kun je nadenken of het tijd is om over te stappen naar LED verlichting. LED verlichting kan ongeveer 50.000 uur mee, daarnaast verbruikt het 90% minder vermogen. Combineren van LED verlichting met een timer functie zorgt voor zo laag mogelijke energiekosten tijdens kerst.

Houd rekening met het feit dat er verschillende kleuren zijn in LED verlichting, bijvoorbeeld: warm geelachtig, wit of wit met een blauwe tint. Het is dus een goed idee om te checken of de kerstverlichting de kleur is die je wilt. Probeer de verlichting dus eerst uit om zeker te zijn van de kleur.

Buiten lampjesbomen op een houten patio met loungeset

De 9 tips voor buitenverlichting met kerst

Als je het onderstaande advies opvolgt, ben je goed voorbereid om de kerstverlichting voor buiten dit jaar te installeren:

  • Check altijd of de kerstverlichting bedoeld is voor buiten en de CE-markering heeft.
  • Voordat je verlichting koopt is het verstandig dat je nakijkt of je de goede kleur hebt.
  • Een 3 polige stekker is veiliger voor buitenverlichting dan een normale stekker.
  • Controleer of de HFI/HPFI schakelaar werkt voor je buitenverlichting, voordat je de stroom inschakelt. Zo voorkom je dat je een schok krijgt bij het aanzetteb van de kerstverlichting.
  • Als je een verlengsnoer gebruikt voor buitenverlichting, zorg er dan voor dat het allemaal goed op elkaar aansluit zodat er geen vocht tussen kan komen.
  • Voorkom dat het snoer vastzit tussen een deur of raam, anders krijg je kinken in het snoer en dat kan resulteren in vonken en zelfs brand.
  • Als je kerstverlichting aansluit op een buitencontactdoos, zorg er dan voor dat deze goed is aangesloten door iemand die er ervaring en verstand van heeft.
  • Bespaar op energiekosten door LED kerstverlichting en een timer te gebruiken, dit laatste zodat de kerstverlichting niet overdag onnodig aanstaat.
  • Als je alle kerstverlichting weer hebt binnengehaald zorg dan dat je alles opbergt op een droge plek – het liefst nog in de originele verpakking voor optimale bescherming.

 

Ontdek meer

Geef je huis een lenteboost met de nieuwe Nordic Mood collection

Geef je huis een lenteboost met de nieuwe Nordic Mood collection

De favoriete keukenaccessoires van de inkoper

De favoriete keukenaccessoires van de inkoper

De kleur van het jaar

De kleur van het jaar

Cadeau ideeën voor de feestdagen

Cadeau ideeën voor de feestdagen