Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
10 tips voor een goede nachtrust

10 tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is van essentieel belang voor ons dagelijks functioneren, onze gezondheid en - niet onbelangrijk - ons humeur. Wanneer je goed uitgerust bent, sta je blijer op, heb je voldoende energie om de dag door te komen en krijg je zin om nieuwe dingen aan te pakken. Heb jij regelmatig moeite met in slaap vallen? Met deze 10 tips slaap jij als een roos!

1. Zorg voor een donkere slaapkamer

Gedurende de dag maakt je lichaam een stofje genaamd serotonine aan. Dit wordt opgewekt door licht en het zorgt ervoor dat je wakker en fit bent. Wanneer het donker wordt zet dit stofje zich om in melatonine, het slaaphormoon. Een donkere slaapkamer zal dus de aanmaak van melatonine stimuleren, wat ervoor zorgt dat je makkelijker in slaap valt. 

2. Slaap op vaste tijden

Wanneer je iedere dag rond dezelfde tijd opstaat en gaat slapen, zal je lichaam daar aan wennen. Je lichaam en geest zijn gevoelig voor regelmaat en gewoontes, waardoor je bij een regelmatig slaappatroon iedere dag rond dezelfde tijd een seintje zal krijgen dat het tijd is om te gaan slapen. Je lichaam stelt zich daarop in en je zal minder moeite hebben met in slaap vallen. 

3. Vermijd prikkels en blauw licht

Het is heel verleidelijk om voor het slapen gaan nog even je Facebook of Instagram te checken, maar je kunt het toch beter laten. Teveel prikkels vlak voordat je gaat slapen zorgen ervoor dat je hersenen actief blijven en je minder makkelijk in slaap valt. Daarnaast zorgt het blauwe licht van je mobiele telefoon ervoor dat je wakker blijft. Lees wat de invloed van licht is op je slaap in ons blog. 

Wil je toch nog wat omhanden hebben vlak voor het slapen? Lees dan een boek, bij voorkeur met korte verhaaltjes. Lezen vermoeit de ogen waardoor zij de neiging krijgen om dicht te vallen. Verder werkt lezen ontspannend, waardoor je sneller in slaap valt. Lees ons blog met 5 redenen waarom het goed is om een boek te lezen voor het slapengaan

4. Eet niet vlak voordat je naar bed gaat

Door te eten zal je stofwisseling omhoog gaan, waardoor je juist nieuwe energie krijgt. Je lichaam kan die energie niet kwijt, waardoor je minder makkelijk in slaap valt. Mocht je toch honger hebben, kies dan voor een kleine snack, bij voorkeur bestaande uit eiwitten en/of vetten. Die brengen je suikerspiegel minder snel omhoog, waardoor je een mindere energiepiek krijgt en langer verzadigd bent. 

Let er verder op dat je niet teveel alcohol drinkt en vermijd cafeïnehoudende dranken, zoals koffie of cola, in de avond. 

5. Beweeg voldoende overdag

Ben jij ook altijd zo kapot na een familiedag vol fanatieke activiteiten? Of het voetbaltoernooi van kantoor? Grote kans dat je die nacht slaapt als een roos. Waarom? Beweging put het lichaam uit. En dat wil zich daarna graag herstellen door middel van slaap. Wekelijks sporten is dus niet alleen goed voor je figuur en gezondheid, maar ook voor je nachtrust. Het liefste beweeg je overdag in de buitenlucht. Natuurlijk daglicht heeft namelijk ook een positief effect op je slaap. 

Let er overigens wel op dat je niet te laat op de avond nog fanatiek gaat sporten. Dat zorgt er namelijk weer voor dat je moeilijker in slaap kunt komen. 

6. Beperk uitslapen

Het is erg verleidelijk om in het weekend lekker lang uit te slapen. Geen haast, rustig wakker worden, misschien nog een keertje omdraaien… Maar uitslapen is eigenlijk helemaal niet zo goed voor je. Natuurlijk, een keertje bijslapen is helemaal niet erg, maar het moet geen gewoonte worden. Hiermee verstoor je namelijk je zorgvuldig opgebouwde ritme, waardoor je ´s avonds weer minder goed in slaap zal vallen. Pas hier dus mee op. 

7. Doe geen lange dutjes overdag

Om dezelfde reden als de vorige tip. Wanneer het op een goede nachtrust aankomt is je bioritme heilig. En dutjes kunnen je ritme verstoren, probeer deze dus ook te beperken. Er is overigens niets mis met een korte powernap, daar zitten zelfs voordelen aan, maar zorg ervoor dat je geen lange dutjes gaat doen. En al helemaal niet na 15:00 uur in de middag. 

8. Voer een ritueel in

Zoals al eerder aangegeven raakt je lichaam gewend aan regelmaat en gewoontes. Wanneer je een uur voordat je gaat slapen een handeling uitvoert zal je lichaam dit herkennen als een teken dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Kies voor een rustgevende handeling als een kopje (goede nachrust) thee drinken, even lezen, douchen of in bad gaan. 

9. Doe ontspanningsoefeningen

Wanneer je niet goed in slaap komt door bijvoorbeeld stress of spanning, kan het helpen om ontspanningsoefeningen te doen. Op Internet zijn verschillende voorbeelden te vinden, al kan je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld rustgevende muziek te draaien en je op je ademhaling te concentreren. Kies wat voor jou het beste werkt. 

10. Zorg voor een goed bed

Last maar zeker niet least: zorg voor een goed matras, dekbed en kussen. Het juiste matras speelt een cruciale rol in jouw goede (of slechte) slaappatroon. Lig je op een verkeerd of te oud matras? Dan kunnen zich naast slaapproblemen ook rugklachten of andere lichamelijke klachten voor doen. Lucht je matras maandelijks en keer het regelmatig om. Zo voorkom je kuilvorming. Toch toe aan een nieuw bed? Laat je dan goed adviseren. Lees ook ons blog met een stappenplan voor het kiezen van het juiste bed of matras.

Met bovenstaande tips slaap jij binnen no time en word jij de volgende dag heerlijk uitgerust wakker! Sweet dreams! 

Ontdek meer

Wereld Slaapdag

Wereld Slaapdag

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?