Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
10 tips om goed te slapen tijdens warme nachten

10 tips om goed te slapen tijdens warme nachten

Een hittegolf, de een houdt er van en de ander moet er niets van hebben. Temperaturen boven de 30 graden zijn toch wat extreem. Vooral de zwoele, warme plaknachten zijn vervelend en zorgen ervoor dat je minder goed slaapt. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet zodat je tóch nog een beetje lekker kunt slapen ondanks de hitte. 

Er gaat niets boven een goede nachtrust! Je wilt je 's morgens graag fit voelen. Door deze plaknachten voel je je niet uitgerust en dat heeft ook weer invloed op je concentratievermogen gedurende de dag. En dat terwijl je je vaak door de warmte al wat slomer voelt dan normaal.

1. Investeer in een goede ventilator of airco
Eén van de meest efficiënte manieren om je slaapkamer koel te houden is met een ventilator of airconditioner. Het verfrist de kamer. Een nadeel is de mogelijke geluidshinder. 

2. Maak gebruik van de koelere buitenlucht
Gedurende de dag kun je het beste alle ramen en deuren gesloten houden en zonlicht weren met rolluiken of verduisterende (rol)gordijnen. Zodra het wat koeler wordt ’s avonds doe je er goed aan om alle ramen en deuren weer open te zetten om zo je huis te laten luchten.

3. Schakel elektronica uit
Het is verstandig om al je apparaten die op elektriciteit werken een uur voor het slapengaan uit te zetten. Denk hierbij aan je televisie, computer en lampen. Deze worden warm als ze voor een langere tijd aanstaan.

4. Neem en warme douche
Neem voor het slapengaan nog een warmedouche. We begrijpen dat dit misschien raar klinkt maar door het warme water gaan je bloedvaten openstaan waardoor je warmte kwijtraakt. Indien je een koude douche neemt, vernauwen je bloedvaten waardoor je de warmte niet kwijt kunt.

5. Koel beddengoed
Hier heb je heel veel mogelijkheden. Allereerst raden we je aan om een zomerdekbed te proberen als je graag iets over je hebt liggen als je gaat slapen. Toch nog te warm? Probeer eens om alleen onder een laken te slapen. Nog niet ideaal? Ga bovenop het beddengoed liggen.

6. Verlaag je slaapniveau
Warmte stijgt, daarom is het beter om zo laag mogelijk te slapen. Heb je al eens gedacht aan een slaapmatje of luchtbed?

7. Plantenspuit naast je bed
Plaats een plantenspuit op je nachtkastje. Als je midden in de nacht bezweet wakker wordt, kun je jezelf met enkele spuitjes verfrissen. Of leg een koud washandje op je voorhoofd als je in bed ligt. 

8. Flesje water naast je bed
Veel water drinken tijdens deze tropische dagen is een must! Plaats daarom steevast een flesje water op je nachtkastje. Even wakker geworden? Neem snel een slokje en slaap weer verder. Zo verstoor je niet je hele slaapritme.

9. Slaap in de buitenlucht
Voor de avonturiers onder ons: je kunt ook overwegen om een luchtbed, slaapmatje of ligbed om te toveren tot bed buitenshuis. Iets met slapen onder de blote sterrenhemel! Of zet een tentje op in de tuin, vakantie-gevoel gegarandeerd! 

10. Liggen in de hangmat
Hangmatten zijn niet alleen lekker om in te relaxen tijdens mooie warme zomerdagen. Je kunt hier ook de nacht doorbrengen. Weer eens wat anders dan je normale bed, niet waar? 

Met deze tips slaap je vast al een stuk beter tijdens de hitte. Probeer je tenslotte niet te ergeren aan de hitte, daar wordt het niet koeler door. Welterusten! 

Ontdek meer

Wereld Slaapdag

Wereld Slaapdag

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?