’s Avonds laat slaperig je bed instappen en de volgende ochtend helemaal opgeladen wakker worden, wat is er beter dan dat? Wanneer je een tijdje niet genoeg slaap hebt gehad, is dit het enige waar je aan kunt denken. Maar waarom slapen we eigenlijk? Waarom hebben we slaap zo hard nodig? Wat zijn de effecten van slaap, naast dat het je weer oplaadt? Laten we eens kijken naar verschillende theorieën.
Slaap creëert herinneringen
Het belang van een goede nachtrust mag niet onderschat worden. Om te beginnen helpt slaap ons om herinneringen te ontwikkelen. Tijdens een normale dag, wordt ons brein overspoeld met ontzettend veel informatie. Al deze feiten, gebeurtenissen en ervaringen moeten verwerkt en opgeslagen worden. Dit gebeurt niet meteen, maar wanneer we aan het slapen zijn. Tijdens het slapen verplaatsen alle stukjes informatie zich van je korte termijngeheugen naar je lange termijngeheugen.
Slaap helpt ons om te leren
Het ontwikkelen van herinneringen is essentieel voor het leren van nieuwe dingen.
Wanneer nieuwe informatie het brein bereikt, moet dit verwerkt worden tot een stabiel geheugen. Daarnaast moet je in staat zijn om die herinneringen op te halen wanneer ze opgeslagen zijn. Zodra je dit kan, heb je iets nieuws geleerd – bijvoorbeeld een nieuw woord in een andere taal of hoe je gitaar speelt.
We groeien terwijl we slapen
Onze lichamen hebben lange tijd nodig om op te laden en om spieren te laten groeien. Tijdens deze periodes kunnen wonden helen en kan weefsel herstellen. Dit gebeurt allemaal terwijl we slapen, dan herstelt ons lichaam wat verloren is toen we wakker waren. Slaap is eigenlijk een hele actieve periode waarin een hoop herstelwerkzaamheden gaande zijn. Tijdens de kindertijd hebben we meer tijd om te slapen om goed te kunnen groeien en leren.
We slapen om energie te besparen
Terwijl we slapen verlagen we ons energiegebruik voor een tijdje. Onze lichaamstemperatuur daalt en de vraag naar warmte wordt minder. In het begin van de geschiedenis was het belangrijk om geen energie te verspillen. In de nacht was het moeilijker om naar voedsel te zoeken dan overdag, daarom namen ze veel rust ’s nachts.
Wat gebeurt er tijdens de verschillende fases van je slaap?
Tijdens een slaapcyclus gaan we door verschillende fases, van lichte tot diepe slaap en REM slaap – waarbij je het meest droomt. De verschillende fases spelen allemaal een andere rol in het ontwikkelen van geheugen en leren. Het lijkt erop dat REM slaap een essentiële rol speelt in het verwerven van nieuw geleerd materiaal en is betrokken bij het opslaan van herinneringen. Motorische dingen leren lijkt in je lichte slaap te gebeuren en om bepaalde visuele dingen te leren is de duur en de timing van zowel diepe slaap als REM slaap belangrijk.
Onderschat het belang van een goede nachtrust niet
Slaap schijnt ook een positief effect te hebben op je immuunsysteem, gewichtsverlies, emotionele toestand en meer, dus er zijn genoeg redenen om je bedtijd aan te houden. Als je moeite hebt met slapen voor een langere periode, is het belangrijk om contact op te nemen met een professional. Een dokter kan een diagnose stellen en medische problemen behandelen.
Bronnen
https://sleepfoundation.org/excessivesleepiness/content/why-do-we-need-sleep
http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/matters/benefits-of-sleep/why-do-we-sleep