Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Slapen met een borreltje op: Hoe alcohol de kwaliteit van je slaap beïnvloedt

Slapen met een borreltje op: Hoe alcohol de kwaliteit van je slaap beïnvloedt

Alcohol en slaap zijn een slechte combinatie

De meeste mensen hebben wel eens meegemaakt dat het soms lastig is om in slaap te vallen. Je ligt maar te draaien in bed en krijgt de slaap maar niet te pakken. Misschien heb je wel eens vernomen dat er voor dit soort situaties een eenvoudige oplossing is: opstaan en een lekker biertje of ander alcoholisch drankje nemen (het welbekende "slaapmutsje"). Het is echter een mythe dat het drinken van één glas alcohol jou gaat helpen de kwaliteit van je slaap te verbeteren. 

Dit eeuwenoude trucje werkt ongetwijfeld voor een aantal mensen. Meestal is het zo, dat een dergelijk slaapprobleem zich maar tijdelijk voor doet. En de realiteit is, dat alcohol niets doet voor de kwaliteit van jouw slaap. Zeker als je ook nog eens te veel hebt gedronken. 

Gebruik alcohol niet als een slaapmiddel

Het effect van alcohol op je slaap is maar van korte duur. Zeker, alcohol kan je helpen in slaap te vallen, maar zodra de werking vermindert, heeft het geen langdurig effect op je slaap. Juist het tegenovergestelde gebeurt. Het kan lijken alsof alcohol je helpt in slaap te vallen, als je maar één of twee drankjes op hebt. Maar als je meer gedronken hebt, kan alcohol je slaap verstoren. Alcohol is dus in geen enkel opzicht een optimaal slaapmiddel.

Alcohol haalt je uit de diepe slaap

Als je af en toe eens één of twee drankjes drinkt, zal dit geen langdurig, negatief effect hebben op je slaap. Misschien heb je wel eens meegemaakt dat het gebruik van alcohol je slaap vermindert. Na een avondje (of drie) doorhalen in de kroeg met liters bier, een flesje wijn of een paar chemische cocktails, is de kans groot dat je volgende dag extreem moe en niet uitgerust wakker wordt. En laten we natuurlijk die giga kater niet vergeten en de man met de hamer die je op staat te wachten… 

Deze vermoeidheid ontstaat, doordat alcohol je berooft van een grote hoeveelheid diepe slaap die plaats vindt in de REM (Rapid Eye Movement) slaap fase. Zonder deze slaapfase, voel je je niet uitgerust en herboren. Wanneer je niet voldoende REM slaap krijgt, zal dit je geheugen en vermogen om nieuwe dingen te leren, aantasten. Mensen die regelmatig dronken gaan slapen, zullen in de loop van de tijd hier een negatief effect van ondervinden. Hoe meer je drinkt, hoe minder REM slaap en tijd om te dromen je zult hebben. 

Slecht slapen en pijnlijke spieren

Wanneer je gaat slapen met alcohol in je bloed, kun je wakker worden met een stijve nek of spierpijn. Een verklaring hiervoor is dat alcohol je brein versuft en daardoor je spieren verdooft, waardoor je lichaam vergeet te bewegen tijdens de slaap. Normaal draaien we namelijk met enige regelmaat tijdens onze slaap. Hierdoor liggen we meer comfortabel en worden we niet wakker met pijnlijke spieren. 

Dronken gaan slapen, kan er ook voor zorgen dat de spieren in je tong en keelholte zich ontspannen, waardoor je hoogstwaarschijnlijk gaat snurken. Niet echt prettig voor je partner dus. 

De oplossing is om je te houden aan de juiste slaapgewoontes

Ja, dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan :). We kijken allemaal wel eens te diep in het glaasje, zeker onze studerende- en feestend door het leven gaande medemens. Wil je de volgende dag toch je ogen open kunnen houden tijdens college of werktijd, dan is het goed om enkele goede gewoontes in je dagelijkse ritme op te nemen voordat je naar bed gaat. En met deze goede gewoontes bedoel ik niet dat je een drankje moet nemen voor het slapen gaan, maar eerder een rustige activiteit moet ondernemen en het licht een beetje moet dimmen. Kun je het toch niet laten een drankje te nemen, drink dan met mate en niet vlak voor het slapengaan. Lees meer tips voor een goede nachtrust op ons blog. 

Bronnen:

  • ”Sleep, Sleepiness, and Alcohol Use”, By Timothy Roehrs, Ph.D., and Thomas Roth, Ph.D. http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh25-2/101-109.htm
  • “Alcohol disrupts body's sleep regulator” published in Medical News Today htttp://www.medicalnewstoday.com/articles/286827.php

 

Ontdek meer

Wereld Slaapdag

Wereld Slaapdag

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?