Ook als je hoofdkussen er nog prima uit lijkt te zien is deze misschien wel aan vervanging toe. Hoe weet je wanneer het tijd is voor een nieuw kussen?
Tekenen dat je kussen aan vervanging toe is
Vraag je jezelf af hoe vaak je jouw hoofdkussen moet vervangen? Een handige vuistregel is om dit elke twee jaar te doen. Je merkt dat je kussen vervangen moet worden als je op deze drie dingen let.
- Stevigheid: Je kussen biedt geen goede ondersteuning meer en voelt slap in plaats van luchtig aan.
- Uiterlijk: Er zitten vlekken of verkleuringen op het kussen die er niet uitgaan tijdens het wassen.
- Slijtage: Er zitten kleine gaatjes in de stof, rafels in de naden of het kussen ziet er versleten uit.

Als je kussen vlekken en verkleuringen heeft, de vulling klontert of als er gaten in de stof zitten, dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuw kussen.
Het belangrijkste waar je op moet letten, is hoe je kussen aanvoelt. Een hoofdkussen dat geen ondersteuning meer biedt kan zorgen voor nek- en rugklachten. Een kussen verliest langzaam zijn stevigheid. Je merkt het meestal niet zo snel. Je kunt namelijk erg snel wennen aan een versleten kussen, terwijl het eigenlijk niet meer de juiste steun geeft.
Om zeker te zijn van een goede ondersteuning tijdens je nachtrust, kun je het beste je kussen vervangen na twee jaar gebruik - ook als je nog geen groot verschil ziet of voelt.
De beperkete levensduur van een hoofdkussen
Je kussen slijt sneller dan andere delen van je bed.
Een aantal voorbeelden van dingen waardoor je kussen sneller slijt:
- De druk van je hoofd en bovenlichaam drukt het kussen plat
- Make-up, gezichtscrème en haarproducten trekken in het kussen
- Met nat haar op je kussen liggen
- Zweten op je kussen, waardoor het vocht opneemt
Welke factoren bepalen hoe lang je kussen meegaat?
Welk kussen je ook kiest, je kunt ervan uitgaan dat een het maximaal twee jaar meegaat. Goedkopere modellen moeten vaak nog eerder vervangen worden dan duurdere modellen.
Deze eigenschappen van je kussen hebben invloed op de levensduur.
- Hoogte: Heb je een hoog kussen nodig met veel vulling en steun? Let dan extra goed op de kwaliteit. Goedkopere kussens zijn vaak gevuld met minder stevige materialen, waardoor ze sneller slijten.
- Vulling: Er is niet één type vulling dat het langst meegaat. De levensduur hangt vooral af van de kwaliteit van de vulling. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer het kussen zijn stevigheid en vorm behoudt.
- Kwaliteit: Een kussen van hogere kwaliteit heeft meestal een betere vulling en stof. De prijs zegt dus vaak iets over de levensduur: hoe duurzamer het materiaal, hoe langer je er plezier van hebt.
Hoe verleng je de levensduur van je kussen?
Gelukkig kun je zelf veel doen om je kussen langer fris en luchtig te houden.
- Laat je kussen luchten: Hang je kussen regelmatig buiten om het fris te houden - het liefst elke dag.
- Schud je kussen op: Door je kussen dagelijks goed op te schudden, blijft de vulling in vorm. Gebruik geen stofzuiger en sla er niet hard op - dat kan de vulling beschadigen.
- Doe je kussen in de droger: Stop je kussen af en toe in de droger (bij voorkeur met een paar droogballen). Zo wordt de vulling weer lekker luchtig. Let altijd op het waslabel.
- Laat je kussen ademen: Veel mensen leggen een sprei over hun bed direct na het opstaan. Vaak is je kussen 's ochtends mog een beetje vochtig van het slapen. Laat het daarom liever eerst drogen voordat je het afdekt. Anders blijft het vocht erin zitten en dat kan leiden tot schimmel.
- Was je kussen: Volg altijd het waslabel. Dons en veren gaan samenklonteren, maar bij goed wassen en drogen worden ze weer goed verdeeld.
Als je jouw kussen het gewassen, is het belangrijk om zeker te weten dat het helemaal droog is voordat je het weer gebruikt. Dat is soms lastig om te zien of te voelen. Daarom delen we graag een handige tip: weeg je kussen vóór het wassen en schrijf het gewicht op. Weeg het na het wassen en drogen opnieuw. Is het kussen nu zwaarder dan eerst? Dan zit er nog vocht in en heeft het meer tijd nodig om goed te drogen.
In ons assortiment vind je kussens met natuurlijke vulling, synthetische vezels en speciale ergonomische kussens. Wat je ook zoekt - er is altijd een kussen dat past bij jouw wensen en behoeften.
Wil je meer weten over hoe je het juiste kussen kiest? Bekijk hier onze ultieme kussengids.