Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Wat houdt slaapapneu in?

Wat houdt slaapapneu in?

Een fijne nachtrust is goed voor onze gezondheid, algehele gesteldheid en, niet onbelangrijk, ons humeur. Helaas kan niet iedereen van een goede nachtrust profiteren. Voor veel mensen (over de hele wereld) vormt slaapapneu namelijk een dagelijks probleem.

Slaapapneu

Wat houdt slaapapneu eigenlijk in? Slaapapneu wordt omschreven als pauzes in je ademhaling terwijl je slaapt. Geen kleine pauzes, maar pauzes van minimaal 10 seconden. De meesten duren tussen de 15 en 60 seconden en komen meerdere malen per nacht voor. 

OSAS, wat obstructive sleep apnea syndrome betekent, is de meest gangbare vorm van slaapapneu. Patiënten met deze vorm van slaapapneu hebben in principe een normale ademhaling, maar bij hen wordt de luchtdoorgang naar de longen verhindert in hun keel en neus. Een veel zeldzamere vorm van slaapapneu is centrale slaapapneu. Bij deze vorm is er tijdelijk helemaal geen ademhaling aanwezig. 

Mensen die aan slaapapneu lijden ervaren vaak een slechte nachtrust. Dit leidt tot enorme vermoeidheid en het gevoel nooit uitgerust wakker te worden. Dit komt doordat deze aandoening een grote impact heeft op de diepere slaap en REM-slaap. Lees hier meer over de verschillende slaapstadia. 

De symptomen van slaapapneu

Niet iedereen is zich bewust van het feit dat hij of zij slaapapneu heeft. In principe zou je deze aandoening dus al jaren kunnen hebben zonder dat je er zelf erg in hebt. Maar meestal komt de diagnose niet zomaar uit de lucht vallen, de meeste mensen ervaren namelijk wel al langere tijd symptomen die kunnen duiden op slaapapneu.

Eén van de meest voorkomende symptomen is luidruchtig snurken. Dit betekent niet dat iedereen die ´s nachts een flink bos omzaagt per definitie slaapapneu heeft! Bij slaapapneu gaat het luide snurken vaak gepaard met een onrustige slaap. Mensen met slaapapneu worden meerdere malen per nacht wakker, zweten hevig en kunnen last hebben van hartkloppingen of het gevoel dat ze stikken. Zoals al eerder vermeld worden mensen met slaapapneu hierdoor bijna nooit uitgerust wakker, wat leidt tot extreme vermoeidheid.

Is slaapapneu gevaarlijk?

Ja. Slaapapneu is niet gezond, dus behandeling van deze aandoening is nodig. Slaapapneu kan leiden tot een vergrote kans op hart- en vaatziekten of diabetes. Het is een hardnekkige aandoening die de benodigde nachtrust belemmert, wat essentieel is voor een goede gezondheid.

Hoe wordt slaapapneu behandeld?

Slaapapneu lijkt regelmatig op te treden bij personen met overgewicht. Daarom wordt, in sommige gevallen, de patiënt aangeraden om gewicht te verliezen. Dit zou al kunnen leiden tot een vermindering van de aanvallen, zonder verdere behandeling.

De beste manier om slaapapneu tegen te gaan is het dragen van een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) masker gedurende de nacht. Dit apparaat produceert lucht onder hoge druk, waardoor deze lucht de longen beter bereikt. Dit zorgt ervoor dat de patiënt makkelijker kan ademen. Verder wordt mensen met slaapapneu ook aangeraden om hun inname van alcohol en medicijnen zoveel mogelijk te beperken.

Wil je meer lezen over slaapapneu? Kijk dan voor verdere informatie op http://www.apneuvereniging.nl/

Ontdek meer

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?

Tips voor een betere nachtrust tijdens de zomer

Tips voor een betere nachtrust tijdens de zomer