Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Meubelweek | 20-60% korting op alle indoor meubelen

De verschillende fases van de slaapcyclus

Datum:

Categorie: Inspiratie, Slapen

Tags: Dromen, Slaapcyclus

De verschillende fases van slaap

Slaap kan verdeeld worden in verschillende fases per slaapcyclus. Een slaapcyclus duurt ongeveer tussen de 90 en 110 minuten. Een slaapcyclus herhaalt zich vaan een keer of vijf, zes gedurende de nacht.  

Één slaapcyclus heeft vier verschillende fases, variërend van doezelen tot aan de REM slaap, waarin we ook dromen. De lengte van iedere slaapcyclus is hetzelfde gedurende de nacht, terwijl de duur van iedere fase in de loop van de nacht verandert. De diepe, comfortabele slaap (fase drie) wordt gedurende de nacht korter, terwijl de REM slaap (fase vier) langer wordt. 

Fase 1: Doezelen

De eerste fase is doezelen en dit is een soort overgangsfase. In deze fase ontspant ons lichaam zich en worden we slaperig. Het is ook in deze fase dat je lichaam ineens kan gaan schokken. Deze fase duurt ongeveer vijf tot tien minuten. Wanneer men wakker wordt in de doezel fase, zal 50% van de personen zeggen dat ze aan het slapen waren, terwijl de andere 50% zal aangeven de hele tijd wakker te zijn geweest. 

Fase 2: Lichte slaap

Wanneer we terechtkomen in fase twee, de lichte slaap, is er geen twijfel meer over mogelijk of we ons moe voelen. De hersenactiviteit gaat omlaag en we zijn niet meer in contact met ons bewustzijn, in deze fase. Bij volwassenen vult deze fase ongeveer 50% van de slaapcyclus. 

Fase 3: Diepe slaap

Dit is de fase waarin we ver weggezonken zijn en in een diepe slaap verkeren. De hersenactiviteit is erg laag en het lichaam is zich aan het herstellen. Tijdens de diepe slaap kan het voorkomen dat sommige mensen gaan slaapwandelen en praten in hun slaap. 

Wanneer je wakker wordt vanuit de diepe slaap fase, zul je je sloom en slaperig voelen en zelfs moeite hebben om meteen te herinneren waar je bent. Het is echter lastig om wakker te worden vanuit de diepe slaap. 

Fase 4: REM slaap

De eerste drie fases van de slaapcyclus worden ook wel N-REM slaap (Non Rapid Eye Movement) genoemd, terwijl de vierde en laatste fase de REM slaap (Rapid Eye Movement) wordt genoemd. 

De hersenactiviteit neemt toe, vergelijkbaar met het geen we ervaren in de eerste fase. En zoals de naam al aangeeft, bewegen de ogen ook. Het is ook deze fase waarin we dromen. Omdat we in de vierde fase makkelijker wakker worden, kun je soms middenin een droom wakker worden. Deze fase maakt ongeveer 25% uit van de slaapcyclus van een volwassen persoon. 

Dromen baby’s?

De meeste ouders zullen meteen toegeven dat een pasgeboren baby veel slaapt. Het is een feit dat een pasgeboren baby ongeveer 16 uur per dag slaapt. Net als volwassenen, hebben baby’s een slaap cyclus, welke herhaald wordt tijdens het slapen. Totdat de baby een maand of drie oud is, duurt een slaapcyclus gemiddeld 50 tot 60 minuten.

 Fase vier duurt bij baby’s aanzienlijk langer dan bij volwassenen. Ongeveer 50% van de slaapcyclus van baby’s vindt plaats in de REM slaap. Dit zou dus betekenen dat baby’s acht uur per nacht zouden kunnen dromen, terwijl volwassenen maar twee uur per nacht dromen. Daarentegen, zijn de verschillende slaapfases van baby anders dan bij een volwassen persoon.

Het doezelen vindt nog steeds plaats in fase 1. Maar meteen daarna gaat de slaap, in fase twee, over in de REM slaap. Het kan in deze fase voorkomen dat je de ogen van de baby ziet bewegen en hij/zij zachtjes met de armen en benen schokt. Fase drie is bij baby’s de lichte slaap, welke geleidelijk over gaat in de laatste fases, vier en vijf, welke de diepe slaap zijn. Wanneer een baby zich in deze laatste fases van de slaap bevindt, kan het lastig zijn om hem/haar wakker te krijgen.   

Bronnen:

http://www.sleepmanagement.md/sleepdisorders/sleepwalking.aspx

http://www.huffingtonpost.com/2015/03/10/why-sleep-talk_n_6801650.html

http://www.scientificamerican.com/article/why-do-some-people-sleepwalk/

http://my.clevelandclinic.org/services/neurological_institute/sleep-disorders-center/disorders-conditions/hic-sleepwalking