Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Jongeman aan het gapen in bed

Waarom gapen we?

Er zijn allerlei verschillende redenen waarom we gapen. Misschien heb je wel eens opgemerkt dat je vaak gaapt als reactie op iemand anders die gaapt. Zelfs als je over gapen praat of leest kun je het gevoel krijgen dat je moet gapen. Dit is heel natuurlijk. 

Wil je meer te weten komen over de verschillende theorieën over waarom we gapen? Kun jij de verleiding weerstaan door niet te gapen terwijl je dit doorleest? Wij hebben enkele verklaringen over waarom we gapen voor je samengesteld. 

Welke theorieën zijn bekend over gapen?

Een tekort aan zuurstof in het lichaam was de voornaamste verklaring voor het feit dat we gapen. De reden hiervoor is dat je het lichaam meer zuurstof opneemt als je gaapt. Maar bij deze gedachte worden vraagtekens gezet. Foetussen gapen namelijk ook, alleen gebruiken ze de longen niet voor het binnenkrijgen van zuurstof. Daarom is het niet heel logisch dat we gapen vanwege een zuurstoftekort in het lichaam. 

Een andere verklaring dat we gapen is om de kaak en gezichtspieren aan te spannen. Net zo als het belangrijk is om te rekken en strekken in de morgen om het lichaam te activeren. 

Gaap je ook terwijl je niet moe bent?

Een gaap duurt meestal zo’n 6 seconden. Maar je gaapt niet alleen als je moe bent. Als je brein niet gestimuleerd wordt, raak je verveeld.  Dit verlaagt dan weer de temperatuur in je brein en dit kan ervoor zorgen dat je eerder geneigd bent om te gapen.

Is er een verband tussen migraine en gapen?

Als je wel eens last hebt van migraine ben je eerder geneigd om te gapen.  Tijdens een migraine-aanval verzamelt er zich een ophoping van bloed in het brein, wat een koelend effect kan hebben op je brein. 

Waarom koelt het brein af als we gapen?

Eén van de wat recentere theorieën beweert dat gapen je brein laat afkoelen. Als je gaapt verhoogt je hartslag en circulatie, dit zorgt er dan voor dat het brein afkoelt. Deze theorie wordt ondersteund door het feit dat men minder gaapt tijdens de winter dan tijdens de zomer. Vandaar dat als de temperatuur stijgt, je automatisch geneigd bent om meer te gapen. 

Waarom steekt gapen aan?

Lachen steekt aan, net als gapen. Het is je waarschijnlijk wel opgevallen dat je ging gapen, omdat je iemand anders zag gapen. Er zijn meerdere theorieën bekend over het aansteken van gapen. Eén daarvan is dat het menselijk oerinstinct je vertelt dat de ‘kudde’ op hetzelfde circadiaanse (dagelijkse) ritme moet zitten.  Een andere uitleg zou zijn dat mensen samen gapen, omdat ze empathie willen tonen. 

In dit laatste geval is het interessant om te kijken door wie je wordt aangestoken. Als je met familie, vrienden of collega’s bent is de kans om aangestoken te worden groter dan bij vreemden. Daarnaast zijn kinderen onder de 6 jaar minder geneigd om aangestoken te worden dan volwassenen. Dat komt doordat kinderen pas op latere leeftijd leren om empathie te tonen. 

Heb jij gegaapt?

Laat een reactie achter of jij het gapen hebt kunnen weerstaan terwijl je deze blog aan het lezen was.

Bronnen:

http://www.huffingtonpost.com/2013/06/10/facts-yawning-why-we-yawn-contagious_n_3398301.html                http://www.healthline.com/health/why-do-we-yawn#causes2

Ontdek meer

Gids om het juiste matras te kiezen

Gids om het juiste matras te kiezen

Hoe kies je de juiste maat matras

Hoe kies je de juiste maat matras

Welk kussen moet je kiezen? De ultieme gids

Welk kussen moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids