Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Slaap goed en verbeter je geheugen

Slaap goed en verbeter je geheugen

Als je slaapt wordt, de verbinding beter tussen de hersencellen. Het gevolg daarvan is dat slaap je helpt met het vermogen om te focussen, te leren en ook je geheugen verbeterd. Maar als je niet genoeg slaapt is er een grotere kans dat je slechte keuzes maakt, minder productief wordt en je geheugen verslechterd. 

Hoe beïnvloedt slaap je geheugen?

Er zijn verschillende slaapfases, elk fase doet wat anders. REM (Rapid Eye Movement) slaap is de fase waarin we dromen. Tijdens deze fase zorgen de hersenen ervoor dat informatie en herinneringen naar de juiste plaats in je hersenen gaan. De informatie en herinneringen gaan naar een plek in de hersenen dat de ‘grijze stof’ heet, daardoor vergeten we minder. 

Als je slaapt gaan je hartritme, bloeddruk en lichaamstemperatuur een klein beetje omlaag. Dit is de manier waarop je lichaam zich weer ‘oplaadt’. Slaap is dus belangrijk, want het is het beste ‘zelfzorgmedicijn’ wat er is. Het houdt je gezond, zowel fysiek als mentaal. 


Blog

Slaap maakt je creatief

Slapen helpt niet alleen met het verbeteren van je geheugen, het maakt het ook makkelijker om nieuwe ideeën te bedenken. Het brein maakt als het ware een puzzel. De puzzelstukjes zijn je kennis en ervaringen, als de stukjes ‘op hun plaats vallen’ wordt je creatiever. 

"Er een nachtje over slapen"

‘Slaap er een nachtje over’ is je vast wel eens verteld voordat je een keuze moest maken. Zo’n gek idee is dit eigenlijk helemaal nog niet. Als je goed uitgerust bent is het makkelijker om keuzes te maken, problemen op te lossen en ze aan te pakken.  

Blog

Te weinig slaap vermindert je vermogen om te leren

Hoeveel slaap je nodig hebt verschilt per persoon, maar iedereen heeft slaap nodig om het lichaam op te laden en het geheugen te verbeteren. Als je weinig slaapt, heeft je brein meer moeite met het opslaan van informatie. Het wordt moeilijker om dingen te onthouden en ervaringen te herinneren. 

Als je niet genoeg slaap krijgt kan dat een negatieve impact hebben op je leer- en concentratievermogen. De bijwerkingen van slaaptekort kunnen lijden tot verwarring, en in het ergste geval zelfs zorgen voor gevaarlijke situaties. Denk bijvoorbeeld aan autorijden. Het is dus essentieel dat slapen een hoge prioriteit krijgt want het helpt je efficiënter te zijn. 


Blog

Slaap heeft invloed op je werkvermogen en -tevredenheid

Er zijn meerdere factoren die aantonen dat er een connectie is tussen slapen en werk. Om de dag goed te beginnen heb je slaap nodig. Na een goede nachtrust voel je je meestal heel energiek, terwijl een slechte nachtrust kan lijden tot een overweldigende dag. Daarnaast worden basisbenodigdheden zoals het opslaan van informatie en het coördinatievermogen aangetast door een slechte nacht slaap. Voor een goede werkdag heb je deze basisbenodigdheden wel nodig. Als je die benodigdheden niet hebt kan dat gevolgen hebben op je werk. 

Bronnen:

http://sciencenordic.com/sleep-more-remember-better

https://sleepfoundation.org/sleep-news/improve-your-memory-good-nights-sleep  

Ontdek meer

Wereld Slaapdag

Wereld Slaapdag

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?