Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Rugpijn

Hoe kies je het juiste matras bij rugklachten?

Een matras moet aansluiten bij jouw slaapgewoontes. Veel mensen nemen niet de tijd om een matras aan te schaffen dat bij hen past en de juiste ondersteuning biedt.

Slapen in een slecht bed kan rugproblemen veroorzaken en verergeren. Daarom is een matras dat je lichaam volledig ondersteunt en laat ontspannen de beste keus! 

Hoe kies je het juiste matras

  • Test zoveel mogelijk matrassen voordat je een keuze maakt
  • Je rug moet in een rechte lijn lopen
  • Kies een matras met de juiste ondersteuning en stevigheid
  • Het matras moet groot genoeg zijn
  • Je matras heeft een houdbaarheidsdatum 


Probeer matrassen uit - neem je tijd! 

Bij het kiezen van een matras is het belangrijk dat je echt de tijd neemt om een beslissing te maken. Het is niet genoeg om even snel 5 minuten het matras te testen. Ga liggen zoals je normaalgesproken slaapt en voel aan of het goed ligt. Probeer ook verschillende soorten matrassen. Door alle matrassen te testen weet je precies wat je wel en niet wilt.

Deel je het tweepersoonsbed met iemand dan is het verstandig dat jullie allebei het matras uitproberen. Ga je voor één groot matras voor jullie samen of voor twee aparte matrassen? Het voordeel van twee aparte matrassen is dat het matras ondersteuning biedt aan de specifieke slaapgewoontes.

Het kan dagen duren voordat je lichaam gewend raakt aan je nieuwe bed. Maak gebruik van omruilmogelijkheden die veel winkels verstrekken aan hun klanten. Probeer het matras thuis uit, het liefst meerdere dagen. Mocht het matras nou niet voldoen aan jouw verwachtingen breng het dan terug naar de winkel. Bij JYSK kun je een GOLD matras 100 dagen uitproberen

Meer informatie over matrassen kun je vinden in onze Slaapkamergids. 

Je rug moet in een rechte lijn liggen

Als je last hebt van rugpijn dan is het vaak te wijten aan de positie van de ruggengraat. Zorg ervoor dat het matras je rug op de juiste manier ondersteunt.

Om te testen of het matras wel de juiste ondersteuning biedt moet je kijken naar de houding van de rug. Als je met een gebogen rug slaapt dan zorgt dit voor meer spanning op de rug en gewrichten in de rug. Neem je vriend(in) of partner mee naar de winkel en laat deze persoon je houding beoordelen terwijl je op het matras ligt.

Twijfel je over het matras? We helpen je graag in de winkel met professioneel advies. 

Kies een matras met de juiste stevigheid

Een matras met te weinig ondersteuning kan lijden tot rugklachten. De spieren en gewrichten kunnen niet ontspannen waardoor er te veel druk op de ruggengraat komt te staan. Als het matras te hard is dan levert dat problemen op. Hetzelfde geldt voor te zachte matrassen.

Om erachter te komen of je huidige matras genoeg steun geeft moet je over het volgende nadenken: zit er een verschil in pijn tussen wanneer je opstaat en weer naar bed gaat? Sta je in de morgen op met rugpijn, maar ga je in de avond weer zonder rugpijn naar bed? Wellicht is het matras de dader!

Een andere manier om te testen of je matras genoeg ondersteuning geeft is door op je rug te gaan liggen. Laat vervolgens iemand zijn hand onder je onderrug duwen. Gaat het gemakkelijk dan betekent het dat het matras te hard is. Daarentegen moet het niet zo zijn dat het niet mogelijk is om er een hand onder te krijgen, dit zou namelijk betekenen dat het matras te zacht is.

Je gewicht en de vormen van je lichaam bepalen hoe stevig je matras moet zijn. Over het algemeen is het zo dat hoe zwaarder je bent, hoe steviger het matras moet zijn om genoeg ondersteuning te bieden. Heb je een gebogen rug dan kan het verstandig zijn om een matras aan te schaffen met verschillende zones. Een matras met verschillende zones zorgt ervoor dat de heupen en schouders goed in het matras zakken. De rug zakt niet in het matras, maar blijft stabiel.

Grootte van het bed

De grootte van het bed beïnvloedt je rug en nachtrust. Als je meer ruimte hebt zal je beter slapen, het is makkelijker om je uit te rekken en te bewegen. Een bed dat te klein is hindert je natuurlijke bewegingen. Doordat je niet vrij kunt bewegen zal je houding tijdens het slapen automatisch veranderen en dit kan ervoor zorgen dat je wervelkolom krom gaat staan.

Je bed moet ten minste 90 cm breed zijn. Slaap je met iemand samen dan moet het bed 180 cm breed zijn. In de lengte moet het bed 20 cm langer zijn dan je eigen lengte.  

Je matras heeft een houdbaarheidsdatum

Je matras eens in de zoveel tijd vervangen is een goed idee om rugklachten te voorkomen. Veel mensen maken de fout door te denken dat een matras pas vervangen hoeft te worden als het volledig versleten is. Je matras vervangen doe je zodra het bed oncomfortabel ligt, na een aantal jaren zal namelijk de ondersteuning verminderen. Een matras gaat ongeveer 10 jaar mee, afhankelijk van het type matras en de slaper.

Houd in de gaten dat het middelste deel van het matras niet inzakt. Die inzakking zorgt ervoor dat je krom gaat liggen en dit kan klachten opleveren. Slaap je beter als je ergens anders slaapt? Dit kan een teken zijn dat je matras ‘op’ is en dat je toe bent aan een nieuwe. 

Ontdek meer

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Wat is het beste matras voor jou? De ultieme gids

Wat is het beste matras voor jou? De ultieme gids

Ontdek onze multifunctionele slaapbanken

Ontdek onze multifunctionele slaapbanken

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips