Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
4-persoons eettafel in eiken met 4 eiken eetkamerstoelen in de woonkamer

Gids: De juiste maat eettafel kiezen

Ben je op zoek naar een nieuwe eettafel en weet je niet zeker welke maat bij je huis past en aan je behoeften voldoet? Het bepalen van de juiste maat eettafel kan vaak lastig te bepalen zijn. Als je je ooit hebt afgevraagd: "Welke tafelmaat heb ik nodig?'' - dan ben je niet de enige! In deze gids vind je makkelijk te begrijpen informatie over de afmetingen van eettafels en andere aspecten waarmee je rekening moet houden, zodat je beter voorbereid bent om een weloverwogen beslissing te nemen en de perfecte eettafel uit te kiezen.

  Welk formaat eettafel past bij mij?

  "Welke eettafel moet ik kiezen?" Dat is een goede vraag. In de meeste gevallen heb je wel een idee van wat je zou willen - voorkeuren voor stijl, vorm, aantal zitplaatsen enzovoort. Een goed gevoel hebben bij een bepaalde eettafel die je mooi vindt is een goed begin, maar hoe weet je zeker dat je een eettafel kiest die niet alleen aan je wensen voldoet, maar ook aan je werkelijke behoeften? Laten we eens dieper ingaan op een paar van de belangrijkste factoren die je moet overwegen voordat je de uiteindelijke beslissing voor een nieuwe eettafel neemt.

  Overweging 1: Hoeveel mensen wil je aan de eettafel?

  Als je op zoek bent naar een nieuwe eettafel, is het eerste wat je jezelf moet afvragen: "Hoeveel mensen wil ik aan de eettafel?". Wil je een 2-zits eettafel, een 4-zits eettafel, een 6-zits eettafel, een 8-zits eettafel of zelfs een 10-zits eettafel? Beoordelen hoeveel zitplaatsen je regelmatig nodig zult hebben is een goed uitgangspunt - een eettafel moet functioneel zijn en plaats bieden aan jou en elk lid van je huishouden. Het heeft immers weinig zin om een eettafel te kopen die er geweldig uitziet in je huis zonder dat iedereen er aan kan zitten. 

  Vuistregel: 60 cm per zitplaats

  Voor zitplaatsen is een goede vuistregel om elke zitplaats minimaal 60 centimeter ruimte te geven. Met 60 cm per zitplaats zouden de meeste mensen comfortabel moeten zitten met voldoende ruimte om te eten en hun armen te bewegen. Houd er echter rekening mee dat meer ruimte meestal de voorkeur heeft, vooral als de mensen die de tafel regelmatig gebruiken grotere mensen zijn. Ondanks dat, is de vuistregel van 60 cm per zitplaats een goed uitgangspunt om te bepalen hoeveel mensen aan een eettafel kunnen zitten.

  Overweging 2: De vorm van de eettafel

  Vervolgens moet je de vraag "Welke vorm eettafel moet ik kiezen?" overwegen. De vorm van een eettafel bepaalt voor een groot deel hoe je eetruimte er uit ziet. Rechthoekige en ronde tafels zijn over het algemeen de meest voorkomende opties onder eettafels, waarbij vormen zoals vierkant en langwerpig minder vaak voorkomen. Op basis van de afbeeldingen heb je waarschijnlijk al een voorkeur en een idee voor welke vorm je zou willen gaan. Het is aan jou om deze voorkeur te gebruiken en te kiezen voor een vorm die past bij je behoeften en die in je eetruimte past - niet alleen esthetisch, maar ook in de fysieke ruimte van je huis. Lees verderop in deze gids meer over eettafelvormen en hun afmetingen.

  Uitschuifbare eettafel in massief eiken en eetkamerstoelen in massief eiken
  GUDERUPEetkamerstoel GUDERUP eiken/naturel
  100,-/stuk
  149,- /stuk
  Laagste prijs laatste 30 dagen: 100,- /stuk
  Normale verkoopprijs: 149,- /stuk (-33%)

  Kiezen tussen een rechthoekige en ronde eettafel kan moeilijk zijn, omdat elke tafel verschillende kwaliteiten heeft als het gaat om esthetiek, functionaliteit, uitbreidingsmogelijkheden en de invloed op je eetruimte.

  Overweging 3: Wil je een uitschuifbare eettafel?

  Vind je het leuk om mensen uit te nodigen, een etentje te organiseren of vrienden en familie uit te nodigen voor een etentje? Het is een handige optie om af en toe meer mensen in je eetruimte te kunnen ontvangen, vooral als je regelmatig bezoek krijgt. In de meeste huizen passen geen 8- of 10-zits eettafels. In deze gevallen is een uitschuifbare eettafel een goede, veelzijdige en handige optie die de juiste oplossing kan zijn. Met een uitschuifbare, verlengbare of uitschuifbare tafel kun je meer gasten ontvangen als het nodig is, zonder dat je je ruimte fulltime hoeft te wijden aan een grote eettafel. Als je huis aan de kleine kant is en je eetruimte beperkt is, heb je met een kleinere uitschuifbare eettafel veel voordelen - voldoende ruimte en de mogelijkheid om meer mensen te laten zitten als dat nodig is.

  De meeste uitschuifbare eettafels zijn rechthoekig of vierkant, maar er zijn ook uitschuifbare tafels die rond of langwerpig zijn. Sommige tafels worden verlengd vanuit het midden, waarbij de tafel uit elkaar wordt getrokken en de verlengbladen in de opening worden geplaatst. Andere tafels worden verlengd aan de uiteinden van de tafel, waar verlengbladen aan elk uiteinde van de tafel worden bevestigd. Let op dit soort details als je een uitschuifbare eettafel zoekt.

  Overweging 4: De hoogte, grootte en vorm van je eetkamerstoelen

  Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe eettafel, moet je er rekening mee houden dat je eetkamerstoelen ook een belangrijke rol spelen bij het vinden van de juiste tafel. De meeste eettafels vallen binnen een standaardhoogte van 75 cm en eetkamerstoelen een standaard zithoogte van 45-48 cm. Dit betekent dat je je in de meeste gevallen geen zorgen hoeft te maken over een mogelijke mismatch tussen de twee. Het is echter de moeite waard om in gedachten te houden dat kleine variaties in ofwel de eettafel ofwel de eetkamerstoelen kunnen betekenen dat ze niet bij elkaar passen op de manier die je zou verwachten, en het is altijd beter om hier van tevoren van op de hoogte te zijn.

  Een voorbeeld van zo'n mismatch kan een eetkamerstoel zijn met armleuningen die naar achteren toe steeds hoger worden - deze eetkamerstoel past misschien niet helemaal onder de eettafel. Een ander voorbeeld kan een eettafel zijn met een uniek ontwerp waarbij de poten bepaalde beperkingen opleggen aan hoe de eetkamerstoelen eronder passen.

  Eiken stoelen met glazen tafelblad ronde eettafel

  Een volledig overzicht van eettafelmaten

  Met de vier aanbevolen overwegingen op zijn plaats is het tijd voor een compleet overzicht van je opties als het gaat om eettafels en hun afmetingen.

  Maattabel rechthoekige eettafels

  De meest voorkomende rechthoekige eettafelmaten zijn verkrijgbaar met een breedte van 90 cm en lengtes tussen 160-180 cm. Natuurlijk zijn er veel opties voor tafels met een kortere lengte, zoals 90 x 140 cm, maar ook met een langere lengte - 190 x 200 en groter. De breedte van de eettafel kan ook variëren; dit heeft zelden invloed op de zitplaatsen rond de tafel en biedt gewoon meer ruimte voor servies, maaltijden en decoraties. Bekijk hier het volledige assortiment van onze rechthoekige eettafels.

  Deze illustratie toont de meest voorkomende afmetingen van rechthoekige eettafels. De cirkels stellen zitplaatsen voor, waarbij de versies met streepjeslijnen de mogelijkheid bieden om aan elk uiteinde van de tafel een persoon te plaatsen. Houd er rekening mee dat het aantal zitplaatsen gebaseerd is op een ruimte van 60 cm per zitplaats.

  Illustration of rectangular dining table sizes with four examples: 80x140, 90x160, 90x180, and 90x200

  Aantal zitplaatsen

  Tafelafmetingen

  Maatvariaties

  4-6

  90 x 120 cm 

  80-90  x 130 cm 

  4-6

  90 x 140 cm 

  80-90 x 140-150 cm 

  4-6

  90 x 160 cm 

  80-90 x 150-160 cm 

  4-8

  90 x 180 cm 

  90-95 x 180-190 cm 

  6-8

  90 x 200 cm 

  90-95 x 190-200 cm 

  6-8

  90 x 230 cm 

  90 x 220 cm 

  8-10

  90 x 250 cm 

  90-95 x 250-280 cm 

  Maattabel ronde eettafels

  Als het gaat om een ronde eettafel, kan de impact van de grootte op het aantal zitplaatsen rond de tafel moeilijk in te schatten zijn. De regel van 60 cm per zitplaats volgend, toont de onderstaande illustratie de meest voorkomende maten van ronde tafels en hun aantal zitplaatsen. In de meeste gevallen kan een langwerpige eettafel worden behandeld als een rechthoekige eettafel als het gaat om het aantal mensen dat er aan kan zitten - je zult echter waarschijnlijk twee mensen aan elk uiteinde kunnen laten zitten in plaats van slechts één. Bekijk hier alle ronde eettafels in ons assortiment.

  Het "Ø" symbool staat voor de diameter van een ronde eettafel - de lengte van een dwarsdoorsnede van de ene kant naar de andere, die door het midden van de tafel loopt.

  Illustration of round dining table sizes with four examples: 90x190, Ø105, Ø120, and Ø130

  Aantal zitplaatsen

  Tafelafmetingen

  4-5

  Ø 100 cm

  4-5

  Ø 105 cm 

  4-5

  Ø 110 cm

  5-6 

  Ø 120 cm 

  5-6

  Ø 130 cm 

  Maattabel uitschuifbare eettafels

  Als je moet beslissen over de afmetingen en het aantal zitplaatsen van je nieuwe eettafel, houd er dan rekening mee dat uitschuifbare eettafels flexibiliteit bieden in beide aspecten. Als je bijvoorbeeld af en toe plaats wilt bieden aan zes mensen, hoef je niet voor een volledige 6-persoons eettafel te gaan - je zou in plaats daarvan voor een 4-zits tafel met verlengingsopties kunnen gaan. Zorg ervoor dat je de volledige informatie van specifieke eettafels bekijkt om te zien of ze verlengd kunnen worden.

  De afbeelding toont een ronde en een rechthoekige eettafel in hun standaard en verlengde maten.

  Illustration of extendable dining table sizes with round table example and rectangular table example

  Tafel vorm

  Standaardafmetingen

  Standaard aantal zitplaatsen

  Uitgebreide afmetingen

  Uitgebreid aantal zitplaatsen

  Rechthoekig

  80 x 80 cm

  2-4

  80 x 160 cm 

  4-6

  Rechthoekig

  90 x 130 cm 

  4-6

  90 x 220 cm 

  6-8

  Rechthoekig

  90 x 160 cm

  4-6

  90 x 250 cm 

  8-10

  Rechthoekig

  90 x 180 cm

  4-8

  90 x 270 cm 

  8-10

  Rechthoekig

  90 x 190 cm 

  6-8

  90 x 280 cm 

  8-10

  Rond

  Ø 110 cm

  4-5

  110 x 200 cm 

  6-8

  Laat je verder adviseren in je lokale JYSK-winkel

  Als je op zoek bent naar meer informatie en hulp nodig hebt met je nieuwe eettafel, ben je altijd welkom in een van onze JYSK winkels. Onze medewerkers helpen je met al je vragen en zorgen ervoor dat je de beste eettafel krijgt voor jouw huis, behoeften en budget. Als je meer inspiratie wilt opdoen voor de juiste meubels voor je eetkamer, kijk dan eens hoe kleurrijke eetkamerstoelen je eetkamer kunnen opfleuren.

  Ontdek meer

  Voeg een vleugje warmte toe aan je eettafel

  Voeg een vleugje warmte toe aan je eettafel

  In de spotlight: de NORDBY-serie

  In de spotlight: de NORDBY-serie

  JONSTRUP: Een charmante eetkamerstoel

  JONSTRUP: Een charmante eetkamerstoel

  Kleurrijke eetkamerstoelen voor een modern huis

  Kleurrijke eetkamerstoelen voor een modern huis