Mensen met een allergie zullen het allemaal beamen: je goede nachtrust valt of staat met de juiste producten. Ben jij ook wel eens niezend, krabbend of hoestend wakker geworden omdat je onder een verkeerd dekbed lag, of de stof van je hoeslaken ondragelijke jeuk veroorzaakte? Welcome to the club.
Al sinds klein kind ben ik allergisch voor pollen, stof, huisstofmijt en zo ongeveer de hele kinderboerderij. Ik was ooit ook allergisch voor chocola, maar daar ben ik (gelukkig!) overheen gegroeid. De rest van de allergieën is wel gebleven. Vroeger had ik bij het minste of geringste al last van niesaanvallen en eczeem. Ik had louter hypo-allergeen beddengoed, een speciaal hoeslaken om huisstofmijt uit mijn matras te weren en we hadden een houten vloer, want vloerbedekking was uit den boze. Huisdieren trouwens ook. Dit was de enige manier om te voorkomen dat ik mezelf in een totale krabpaal veranderde. Het was niet ideaal, maar het werkte wel!
Inmiddels zijn mijn allergieën gelukkig een stuk minder heftig geworden en is bovenstaand regime niet perse meer nodig, maar ik weet nog precies hoe belangrijk het was dat mijn ouders goed opletten bij de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuw matras of dekbed. En om eerlijk te zijn; ook ik doe dit voor de zekerheid nog steeds. Kamp jij (of je kleine) ook met allergieën of ben je gewoon erg gevoelig voor huisstofmijt? Dan kunnen onderstaande tips weleens van pas komen bij de aanschaf van een nieuw dekbed. Geloof me, het kan een wereld van verschil maken…
Natuurlijke vulling vs. vezelvulling
Vaak wordt mensen met een huisstofmijt allergie afgeraden om voor een dekbed met natuurlijke vulling te kiezen omdat huisstofmijten hier beter in zouden kunnen overleven. Dit is echter niet helemaal waar. Je kan best voor een donzen dekbed kiezen, mits deze op 60°C gewassen kan worden. Huisstofmijten gaan namelijk dood bij een temperatuur van 60°C of hoger. Verder is hebben sommige donzen dekbedden een speciale tijk, die zo dicht geweven is dat huisstofmijten er niet doorheen kunnen dringen. Dekbed RINGSTED DUN is hier een voorbeeld van. Je kan dus best van een donzen dekbed profiteren, mits je voor de juiste specificaties kiest.
Kies je voor de zekerheid toch liever voor een synthetisch dekbed, dan zijn er tal van opties om rekening mee te houden. Ten eerste de tijk: een 100% katoenen tijk ademt beter waardoor bacteriën minder snel zullen broeien. Daarnaast is 100% katoen ook op zeer hoge temperaturen te wassen. Dat brengt me bij punt 2: kies eventueel voor een kookwasbaar dekbed. Ons dekbed TRONFJELLET heeft een 100% katoenen tijk en kan op 95°C gewassen worden, waardoor alle huisstofmijten en bacteriën gedood worden.
Wel je echt een dekbed dat speciaal ontwikkeld is voor allergieën, kies dan voor dekbed OKSHORNET. Deze heeft een chemicaliënvrije anti-mijtbehandeling gehad, waardoor huisstofmijt moeite heeft met overleven in dit dekbed. Ideaal voor personen met een stevige huisstofmijt allergie.
Verder zijn er nog meer voorzorgsmaatregelen die je kan nemen, zoals alleen 100% katoenen beddengoed gebruiken, speciale anti-mijt hoeslakens en kussenslopen gebruiken, iedere dag je slaapkamer en dekbed luchten (hierdoor blijft de luchtvochtigheid laag) en minimaal 2 keer per week stofzuigen met een stofzuiger met HEPA filter. Ook is het verstandig om bij de aanschaf van nieuwe producten te letten op speciale allergievriendelijke labels. Deze verzekeren je van een product dat aan strenge allergievriendelijke eisen voldoet. Meer informatie over deze labels vind je hier.