Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Man kijkt naar slapende partner

Alles over praten in je slaap

Midden in de nacht schrik je wakker omdat er iemand tegen je praat. Na een tijdje besef je dat het je partner is die onverstaanbare zinnen mompelt. Je partner praat tijdens zijn of haar slaap zonder het door te hebben. Dit is heel gewoon - vooral bij mannen en kinderen. 

Nu denk je natuurlijk dat je achter de geheimen van je partner kunt komen door een gesprek met hem of haar aan te gaan. Maar we moeten je teleurstellen, personen die in hun slaap praten herinneren zich dit vaak de volgende dag niet meer en het is ook niet zeker dat wat ze zeggen de waarheid is. In de meeste gevallen slaan de woorden die gezegd worden in iemands slaap nergens op. 

In sommige gevallen verwijst de prater naar gebeurtenissen in het verleden, ervaringen of relaties. Er hoeft geen emotioneel verband te zijn met wat degene zegt tijdens zijn slaap. Hierdoor kan het erg grappig zijn om de prater te confronteren met wat je gehoord hebt. 

Niemand weet precies waarom sommige mensen praten in hun slaap. Het lijkt erop dat het in je familie zit en het kan versterkt worden door slaapgebrek. 

Praten in je slaap is normaal voor de meeste van ons 

Slaappraten kan eens in de zoveel tijd voorkomen maar ook elke nacht. Het verschilt ook in duur. Misschien heb je er maar een paar weken of maanden last van, maar het kan ook zijn dat het jaren aanhoudt. Ongeveer 5% van alle volwassene praat regelmatig in zijn slaap, maar zeker twee derde van alle volwassene zegt wel eens iets in zijn slaap. 

Er wordt vaak niet meer dan 30 seconden gepraat per keer, maar bij sommige mensen komt het meerdere keren per nacht terug. 

Slaappraten komt voor in alle fases van je slaap

Verrassend genoeg kan slaappraten in elke fase van je slaap voorkomen en niet alleen wanneer je droomt. Het lijkt voor te komen tijdens de overgang van de ene naar de andere fase in je slaap. Hoe lichter je slaapt, hoe beter je verstaanbaar bent: je kunt hele gesprekken voeren in lichte slaapfasen, maar wanneer je in een diepere slaapfase komt verandert dit in onverstaanbaar gebrabbel. 

Slaapproblemen

Wanneer je partner in zijn slaap praat, kan het zijn dat je zelf niet genoeg slaap krijgt. Het beste wat je kunt doen is zorgen voor een regelmatig slaappatroon. Dit geldt voor jezelf en voor je partner. Een andere tip is om alcohol en zware maaltijden te vermijden vlak voor je naar bed gaat om slaappraten te verminderen. 

Wanneer dit niet helpt kun je proberen om oordopjes in te doen. Ook kun je eens naar het interieur van je slaapkamer kijken: Neem een matras dat de effecten van een bewegende partner naast je vermindert, zoals latex of traagschuim. Of investeer in geluidsreducerende slaapproducten, zoals witte ruis machines (ofwel: white noise device) of apps. Er zijn veel verschillende apps die deze witte ruis produceren, dit is een monotoom geluid waardoor je hersenen rust krijgen en je minder last hebt van andere geluiden zoals een pratende partner. 

Vind hier meer tips om goed te slapen in een gehorige omgeving.

Bronnen

https://www.sleepfoundation.org/sleep-disorders-problems/sleep-talking
https://www.webmd.com/sleep-disorders/talking-in-your-sleep
https://www.tuck.com/talking-in-sleep/

 

Ontdek meer

Welk kussen moet je kiezen? De ultieme gids

Welk kussen moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips