Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
5 redenen om een boek te lezen voor het slapen

5 redenen om een boek te lezen voordat je gaat slapen

Als je hoofd vol zit met beslissingen die nog genomen moeten worden, dingen die niet vergeten mogen worden en de dag die verwerkt moet worden, kan het moeilijk zijn om de dag rustig af te sluiten. Hierdoor kun je moeite hebben om in slaap te vallen. Klinkt dit bekend? Een goede, ouderwetse manier om te relaxen ’s avonds is een boek lezen. Wij geven 5 redenen waarom dit een goed idee is.

1. Laat je zorgen achter je

Als het tijd is om naar bed te gaan, maar je hoofd zit nog vol, dan kan een goed boek helpen om je hoofd leeg te maken. Zo vergeet je de to-do lijstjes van morgen en al het andere waar je over nadenkt.

Als het interessant en leuk is, kan een boek je mee nemen in het verhaal, waardoor jij alles waar je je zorgen over maakt vergeet.

2. Val snel in slaap

Kinderen houden van hun verhaaltjes voor het slapengaan en veel ouders genieten van deze tijd met hun kinderen. Verhaaltjes lezen voor het slapengaan is een ritueel waarmee kinderen zich kunnen voorbereiden op het slapen. Waarom zou je dit niet doen als volwassene?

De kans is groot dat je in slaap valt tijdens het lezen van een boek. Dit is volkomen normaal als je lekker comfortabel en warm ligt. Als je een boek leest dat een beetje saai is, heb je misschien kans dat je sneller in slaap valt.

3. Gun jezelf rust

In ons drukke leven waar elk uur van de dag wel een apparaat afgaat, kun je jezelf een rustig moment gunnen waar je je kunt concentreren op één ding. Laat je telefoon, tablet of computer achter in een andere kamer en ga lekker met een boek ergens zitten. Heerlijk zo'n rustmoment, toch?

4. Een boek straalt geen licht uit

Je telefoon, tv en tablet stralen allemaal een blauw licht uit, wat je hersenen vertelt dat het nog steeds dag is. Een boek straalt geen licht uit en heeft alleen een warm licht van een nachtlampje nodig.

Lees hier meer over het effect van licht op je slaapkwaliteit.

5. Nog meer voordelen van lezen

Het lezen van boeken heeft nog meer voordelen! 

Misschien heb je het idee dat je aandachtsboog minder is geworden in de afgelopen jaren. Als je door je e-mails of op social media kijkt, concentreer je je niet zoals je doet bij het lezen van een verhaal. Als je een boek leest, concentreer je je op één ding. Hierdoor wordt je beter in concentreren.

Tijdens een normale dag ligt de hoofdfocus waarschijnlijk bij jezelf. Door een verhaal te lezen zie je de wereld vanaf een ander perspectief. Je voelt emoties zoals verdriet, blijdschap en teleurstelling. Hierdoor word je meer empathisch.

Lezen geeft je informatie – in andere woorden, je wordt slimmer. Hiervoor hoef je echt geen moeilijke wetenschappelijke boeken te lezen. Romantische boeken, fantasie of memoires breiden je woordenschat al uit en trainen je hersenen!

Geweldige klassiekers

Pride and Prejudice van Jane Austen

Deze klassieker speelt af in de 19e eeuw van Engeland en is een romantisch boek over Elizabeth Bennet en haar zussen.

The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald

Miljonair Jay Gatsby leeft in 1920 in de VS en is verliefd op de mooie Daisy Buchanan.

Out of Africa van Karen Blixen

De memoires van de auteur van haar 17-jarige leven op een koffieplantage in Kenia.

David Copperfield van Charles Dickens

Het verhaal van de vaderloze David Copperfield, die het een na het andere obstakel meemaakt, maar nooit de hoop verliest.

The Count of Monte Cristo van Alexandre Dumas

De jonge Edmond Dantès zit onschuldig in de gevangenis. Hij wordt vrienden met zijn medegevangenen en krijgt het voor elkaar om zijn leven om te gooien.  

Bronnen:

https://www.sleepadvisor.org/reading-before-bed/

 

Ontdek meer

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?