Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Persoon slaapt in bed

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens je slaap?

Je kent het vast wel: je komt thuis na een lange dag met veel lichaamsbeweging. Je hebt een pijnlijke rug en ook je voeten doen zeer. Je spieren smeken om een goede nachtrust. En ’s nachts gebeurt er iets magisch, de volgende ochtend ben je namelijk helemaal opgefrist en klaar om weer te presteren. Wat gebeurt er precies ’s nachts? Welke fysiologische functies en processen zijn er gaande in je lichaam terwijl je sliep waardoor je je nu weer goed voelt? We hebben een aantal antwoorden voor je in deze blog.

Ademhaling, bloeddruk en hartslag

Rond bedtijd vertragen normale fysiologische processen. Je haalt minder vaak adem per minuut en je hartslag vertraagt. De normale hartslag voor een volwassene in rust is 60 tot 100 slagen per minuut, maar tijdens je slaap is 40 tot 50 hartslagen per minuut normaal. Ook je bloeddruk verlaagt. Tijdens je slaap worden je ademhaling, bloeddruk en hartslag beïnvloed door de verschillende slaapfasen waar je ’s nachts doorheen gaat.

Je hormonen tijdens je slaap

Terwijl je slaapt stroomt er minder adrenaline door je lijf. Maar het niveau van groeihormonen neemt toe. Volwassenen blijven natuurlijk niet groeien in hun slaap, in plaats daar van helpen de groeihormonen weefselgroei en -herstel. Volgens deskundigen komt meer dan 75% van je groeihormonen vrij in je slaap zodat je lichaam en spieren kunnen herstellen.

De hormonen die je helpen om je eetlust onder controle te houden nemen ook toe terwijl je slaapt, slapen is dus eigenlijk een erg handig dieet. Het niveau van het zogenaamde antidiuretisch hormoon (ADH) groeit ook, dit hormoon zorgt ervoor dat je nieren minder water afgeven. Hierdoor vermindert je behoefte om te plassen en hoef je ’s nachts niet meerdere keren op te staan om naar het toilet te gaan.

Je spieren tijdens je slaap

Tijdens je slaap verhoogt de bloedtoevoer naar je spieren. In feite wordt 40% van de gebruikelijke bloedtoevoer naar je hersenen omgeleid naar je spieren om deze te herstellen en eventuele genezingsprocessen te versnellen.

Tijdens je REM slaap, kun je je spieren helemaal niet bewegen. Alleen de spieren die je ogen bewegen en je ademhaling verzorgen werken op dat moment. Op deze manier voorkom je dat je je dromen waarmaakt (wat erg handig is als je de hoofdpersoon speelt in een nachtelijke actiefilm). Deze verlamming kan tot 20 minuten duren.

Je spieren kunnen ook een “hypnic jerk” veroorzaken. Dit is een zenuwtrekking die vaak optreedt wanneer je net op weg bent naar dromenland. Ineens spring je op en word je even wakker. Het geeft je soms het gevoel dat je ergens vanaf valt. 

Een lang verhaal kort: je lichaam rust misschien, maar tegelijkertijd doet het ook een heleboel belangrijk werk terwijl je slaapt. Als je problemen hebt met in slaap vallen of in slaap blijven voor een lange periode, dan is het belangrijk dat je professionele hulp raadpleegt voor het vinden van een oplossing. Een arts kan een diagnose stellen en medische aandoening behandelen.

Bronnen

http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/science/what
https://www.sleepfoundation.org/sleep-news/25-random-facts-about-sleep

 

Ontdek meer

Wereld Slaapdag

Wereld Slaapdag

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?