A-mensen en B-mensen zijn tegenpolen. Of je een A-persoon of een B-persoon bent, wordt bepaald door je circadiaan ritme en je slaappatroon en wordt gekenmerkt door hoe laat je 's avonds graag naar bed gaat en wanneer je graag opstaat in de ochtend:
• A-mensen: Als je liever vroeg opstaat en vroeg naar bed gaat.
• B-mensen: Als je liever laat opstaat en laat naar bed gaat.
A-mensen volgen min of meer de natuurlijke slaapcurve, omdat ze 's nachts slapen en vroeg opstaan in de ochtend. Als je een B-persoon bent, zul je een natuurlijke drang hebben om 's avonds lang op te blijven. Dit betekent dat de meerderheid van de B-mensen de volgende dag bijslaapt om het noodzakelijke aantal uren slaap in te halen. Bijvoorbeeld door wat langer uit te slapen. Sommige B-mensen hebben niet de mogelijkheid om te bij te slapen omwille van hun werktijden. Daardoor kan het zijn dat ze een chronisch gebrek aan slaap hebben, omdat zij niet de hoeveelheid slaap krijgen die hun lichaam nodig heeft. We hebben allemaal een natuurlijke behoefte aan slaap om onze energievoorziening op te laden.
Wat bepaalt je circadiaan ritme?
Of je een A- of B-persoon bent wordt beïnvloed door vele factoren. Uit bepaalde studies blijkt dat dit, tot op zekere hoogte, genetisch wordt bepaald. Het is daarom onmogelijk om je circadiaan ritme van de ene op de andere dag te veranderen. Maar dit betekent niet dat het helemaal niet kan veranderen. Je lichaam verandert zelf ook in de loop van tijd en daarmee dus mogelijk ook je circadiaan ritme. Hieronder vind je een aantal specifieke tips voor A- en B-mensen.
Tips voor B-mensen:
1. Geef prioriteit aan je ochtend, zodat je het beste uit je ochtend haalt. Geef jezelf de tijd om wakker te worden en energie te krijgen. Maak een lekker ontbijt voor jezelf klaar!
2. Pak belangrijke en/of ingewikkelde taken in de namiddag of 's avonds aan, want dat is wanneer B-mensen het beste presteren.
3. Vermijd het drinken van koffie na het avondeten, omdat dit het nog moeilijker kan maken om jezelf te kalmeren in de avond. Ga voor een heerlijke kop witte of groene thee. Of nog beter thee van lavendel of kamille, dit zorgt voor ontspanning.
4. Plan je beweging en sportactiviteiten in de middag of avond, maar niet later dan een paar uur voor het naar bed gaan.
5. Schakel je computer, tablet of telefoon ten minste een uur voor het naar bed gaan uit om te voorkomen dat je vlak voor bedtijd nog naar het heldere licht op het scherm zit te staren. Lees in plaats daarvan nog een hoofdstuk uit je favoriete boek.
6. Veel B-mensen profiteren van een kort dutje wanneer ze 's middags thuiskomen. Vooral wanneer je 's avonds nog wat gepland hebt kan dit erg fijn zijn. Dit komt omdat de meerderheid van de B-mensen niet de benodigde uren slaap in de nacht heeft gehad. Een middagdutje moet tussen de 20 en 30 minuten duren, niet langer! Een langer dutje kan het moeilijk maken om in slaap te vallen 's nachts.
Tips voor A-mensen:
1. Je zou kunnen proberen om wat later naar bed te gaan dan je normaal zou doen, zodat je het circadiaan ritme verlengt. Het is misschien een goed idee om ervoor te zorgen dat je wat extra licht hebt in de avond. Dit kan door verlichting of de gordijnen wat langer open te laten.
2. A-mensen zijn vaak meer georganiseerd dan B-mensen. A-mensen moeten zichzelf herinneren dat het niet altijd gezond is om altijd alles georganiseerd en gecontroleerd te hebben. Dit kan van stressvolle invloed zijn op je circadiaan ritme en je slaappatroon. Weet dat het gezond kan zijn om eens in de zoveel tijd de boel de boel te laten. Dit zal op een andere manier ook helpen om je lichaam te ontspannen.
Er is geen "goed" of "fout" als het gaat om slaappatronen. Iedereen is anders en dat geldt ook voor je slaappatroon. Belangrijk is om te leren luisteren naar je lichaam en te kijken waar je behoefte aan hebt. Maar als je merkt dat je graag wat verandering wil brengen in je slaappatroon kunnen bovenstaande tips zeker helpen.
Bronnen:
http://paleoleap.com/early-bird-night-owl-chronotype-affects-health/