Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Slaap je fit

Slaap je fit

Wil je afvallen en een gezond lichaam? Dan moet 'slapen' bovenaan je to-do lijst staan! Slapen en afvallen hebben een sterke relatie met elkaar. Slaap is een belangrijke factor voor je gezondheid, omdat slapen je metabolisme beïnvloedt. 

Slapen en gewichtsverlies – hoe zit dat nu precies?

Afvallen terwijl je slaapt, oké dit klinkt mij als muziek in de oren! Jongens aan de kant, waar is mijn bed?
Ben jij jezelf bewust van de impact die slaap en gezondheid op elkaar hebben? En dan in het bijzonder de relatie tussen slapen en gewichtsverlies?

Een goede nachtrust is cruciaal voor een gezond gewicht en een gezond lichaam. Weinig mensen weten dat een gebrek aan slaap van invloed is op hun metabolisme en lichaam en gezondheid in het algemeen. Niet genoeg slapen verlaagt je metabolisme, zorgt ervoor dat je aankomt en staat het verliezen van gewicht in de weg. En nu komt het, je nachtrust is zo belangrijk dat je het een hogere prioriteit op je to-do-list moet geven dan sport of een gezond dieet.

Een goede nachtrust helpt om je concentratieniveau te verhogen, is bepalend voor je emotionele stemming en je energielevel. Wanneer je slaapt vult je lichaam je energievoorraad weer aan. Vandaar dat voldoende nachtrust van groot belang is.

Iedereen heeft een zogenaamd biologisch circadiaan ritme, dat van invloed is op het energieniveau en je dagelijkse slaapbehoeften. Dit biologische dagritme betekent ook dat ons lichaam in de loop van de dag de behoefte aan slaap onderdrukt, waardoor we overdag wakker zijn. Het is belangrijk jezelf daarvan bewust te zijn en hier naar te ‘luisteren’.

Tijdens het slapen brengt je lichaam verschillende voorraadniveaus weer op peil. Je stresshormoon wordt bijvoorbeeld gereduceerd, terwijl tegelijkertijd andere hormonen vrijkomen die zorgen voor de opbouw van je lichaam, zodat je lichaam kan herstellen. Het lichaam maakt zich als het ware klaar voor een nieuwe dag. 

De relatie tussen slaap en gewichtsverlies

Te weinig slaap verstoort je hormoonbalans en zorgt ervoor dat je metabolisme en energieniveau omlaag gaan. Dit is weer van invloed op het verliezen van gewicht. Een verstoring in deze hormoonbalans zal het verliezen van gewicht tegengegaan. Daarnaast verbrandt je lichaam calorieën wanneer je slaapt. Je lichaam is tijdens je slaap aan het werk om alles te herstellen waardoor het bijdraagt tot het verhogen van je gewichtsverlies.

Zoals al eerder aangegeven is een gebrek aan slaap ook negatief van invloed op je energielevel. Het verlaagt je zin om te gaan sporten en je motivatie in het algemeen. Deze factoren zijn van groot belang voor het verliezen van gewicht en het hebben van een gezonde levensstijl. 

Slaap je fit - voldoende slaap voor een gezonde levensstijl
 

Bewegen, slapen en een gezond dieet

Sporten en gezond eten zijn niet de enige ingrediënten voor een slank lichaam. Een gebrek aan slaap kan tegen je werken wanneer je wilt afvallen, ondanks dat je veel sport en gezond eet. Dit komt omdat slaap van effect is op de vetcellen in ons lichaam. Insuline werkt bij een gebrek aan slaap niet optimaal wat ervoor zorgt dat het vetpercentage in je lichaam toeneemt, wat weer kan leiden tot gewichtstoename.

Daarnaast kan onvoldoende slaap zorgen voor een hongerig gevoel overdag. Het kan de oorzaak zijn waarom je steeds naar ongezond voedsel grijpt. Dit komt omdat honger wordt beïnvloed door twee hormonen, Leptine en Ghreline. Hoe minder we slapen, hoe minder van deze hormonen we produceren. Daarom worden we hongerig als we weinig slapen.

Een lange ononderbroken nachtrust is veel effectiever dan een lichte slaap. Wanneer je diep slaapt koppelt je lichaam zich als het ware los van het dagelijkse ritme en begint met het herstellen van je lichaam en het aanvullen van de opgeraakte voorraden. Een goede nachtrust van ongeveer 8 uur is het beste medicijn voor je lichaam en zal helpen bij het verliezen van gewicht. 


Bronnen:

http://www.shape.com/lifestyle/mind-and-body/why-sleep-no-1-most-important-thing-better-body
https://sleepfoundation.org/sleep-topics/diet-exercise-and-sleep

Ontdek meer

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Welk dekbed moet je kiezen? De ultieme gids

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Verkoelende slaapproducten en tips

Verkoelende slaapproducten en tips

Hoe verander je je slaaphouding?

Hoe verander je je slaaphouding?