Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Reinigen van je matras

8 tips voor het reinigen van je matras

Wil jij jouw matras reinigen? Lees dan onze tips! Ontdek hoe je de levensduur van je matras kunt verlengen, hoe vaak je jouw matras schoon moet maken en hoe je vlekken, vreemde geurtjes en vocht kunt verwijderen met behulp van verschillende tips & tricks.

Hoe kun je je matras reinigen? 

1. Lucht je matras regelmatig en keer hem een regelmatig om. 
2. Wacht 's morgens met het opmaken van je bed, dit geeft het matras tijd om te drogen. 
3. Gebruik een stofzuiger en tapijtreiniger voor het opfrissen van je matras.
4. Gebruik een topmatras. Deze beschermt je matras tegen het ergste vocht en vlekken. 
5. Ga (indien mogelijk) je matrashoes wassen
6. Je kunt speciale reinigingsmiddelen gebruiken om je matras schoon te maken. 
7. Desinfecteer je matras met een stoomreiniger
8. Verwijder onaangename geurtjes met Rodalon

8 tips voor het reinigen van je matras

Het reinigen van je matras lijkt een vermoeiende klus. Helaas kun je deze niet gewoon wassen op 60˚ graden. Maar gelukkig zijn er andere manieren om je matras te reinigen. Met een stofzuiger, een beetje reinigingsmiddel en onderstaande tips kun je veel bereiken!

1. Luchten en omkeren van je matras

Frisse lucht is een van de beste remedies tegen vocht en huisstofmijt. Zet dus regelmatig je raam op de slaapkamer open. Je krijgt de beste ventilatie door je matras iedere dag te luchten: in de ochtend, in de middag en vlak voor het slapengaan. Elke 2-3 maanden kun je het matras omdraaien om de druk op de plaatsen waar je lichaam het zwaarst op de matras drukt te verminderen. Dit zorgt ervoor dat de druk op het matras meer gelijkmatig is en dus minder snel slijt. Draai je matras ook ondersteboven wanneer dit mogelijk is. Boxmatrassen moet je draaien van top tot teen. 

2. Wacht met het opmaken van je bed

Maak je vooral geen zorgen als je na het opstaan je bed niet meteen hebt opgemaakt. Dit geeft het matras de tijd om te drogen. Een sprei siert het bed en beschermt dekbedden en kussens tegen stof. Maar nadat je bent opgestaan moet je eigenlijk even wachten met de sprei over je bed te gooien, omdat de sprei het vocht in het matras kan houden. 

3. Gebruik een stofzuiger en tapijtreiniger

De stofzuiger is zeer effectief als het gaat om het reinigen van je matras, omdat het stofzuigen je matras ontdoet van huisstofmijt. Maak er een gewoonte van om wekelijks je matras te stofzuigen of op z’n minst elke keer wanneer je het beddengoed wisselt. Gebruik een mondstuk speciaal voor meubels, dit beschermt de stof van het matras. Als je de mogelijkheid hebt om je matras naar buiten te dragen, zal je matras zeker baat hebben bij een behandeling met de tapijtreiniger. Plaats je matras op de kopse kant, zodat het ongewenste vuil er makkelijk vanaf kan glijden. Vergeet niet om de bedbodem en beduiteinden schoon te maken voordat je het matras weer teruglegt.

4. Gebruik een topmatras

Een topmatras beschermt je matras tegen de ergste vlekken en vocht. Zweet kan de vulling van het matras aantasten, maar een topmatras kan het zweet absorberen, zodat het vocht niet het matras indringt. Sommige topmatrassen hebben een wasbare tijk. Een topmatras is dunner dan een normaal matras. 

5. Matrashoes wassen

Bij sommige matrassen kun je de matrashoes er af halen en deze wassen. Check wel altijd goed de wasinstructies van je matras. 

6. Speciale reinigingsmiddelen voor het verwijderen van vlekken

Typische vlekken voor in een matras zijn vloeistoffen als urine, zweet of bloed. Ze hebben vaak een onaangename geur. Azijn, 10% citroenzuur of 10% oxaalzuur zijn goede producten voor het reinigen van hardnekkige vlekken van een matras. Giet 0,5 liter warm water in een emmer en voeg ofwel 0,5 liter azijn en 10% citroenzuur oplossing of 1 dl 10% oxaalzuur toe. Je moet zorgen voor goede ventilatie wanneer je dit mengsel gaat maken en het water moet al in de emmer zitten voordat je dit gaat mengen met het zuur.

Zo ga je te werk

Maak het matras schoon door op de vlekken het mengsel te deppen met een vochtige doek of spons. Het matras mag niet verzadigd raken. Laat het voor ongeveer 10-15 minuten inwerken voordat je de oplossing afwast met een doek die is uitgewrongen in koud water. Laat het ongeveer 6 uur drogen voordat je het laken er op doet. Het kan nodig zijn om de behandeling meerdere malen te herhalen voordat de vlek is verdwenen. Vergeet niet om rubberen handschoenen te gebruiken, zodat je huid niet in contact met het zuur komt. Houd er rekening mee dat deze reinigingsmethode gekleurd textiel witter kan maken. Volg altijd de instructies op de flessen.

7. Desinfecteer het matras met stoom

Een stoomreiniger is effectief voor het reinigen van een matras. De stoom is 100-110˚ heet. Dit desinfecteert en doodt de bacteriën. Stoom kan ook onaangename geurtjes verwijderen. Een stoomreiniger in huis is ook altijd handig voor het verwijderen van vlekken op je bank of autostoel. Voordat je jouw matras stoomt moet je het stofzuigen en eventuele vlekken verwijderen. Volg de instructies van de machine zorgvuldig en pas op dat je jezelf niet verbrand aan de stoom. Het matras moet helemaal droog zijn voordat je het laken eroverheen doet.

8. Verwijder onaangename geurtjes

Je kunt onaangename geurtjes laten verdwijnen met Rodalon. Meng de Rodalon met water in deze verhouding: 01:10. Dep de Rodalon met een doek of borstel op de vlek en laat het ongeveer 30 minuten inwerken. Spoel het vervolgens af met schoon water. Je moet het matras niet met het mengsel verzadigen. Laat het behandelde gebied goed drogen voordat je het matras weer gaat gebruiken. Controleer altijd de instructies op de fles. Natriumbicarbonaat is ook bekend vanwege zijn vermogen om geuren te verwijderen. Strooit het op het probleemgebied en laat het ongeveer 10 minuten liggen voordat je het verwijdert met de stofzuiger. Deze oplossing is milieuvriendelijker. 

Waarom zou je je matras opfrissen?

Je matras is als een magneet voor vuil en stof. Daarnaast verliezen we elke nacht 2-10 dl aan vocht in onze slaap. Dit vocht trekt in ons matras en beddengoed. Reken maar uit, in de loop der jaren is dat dus een flink aantal liters aan vocht voor een matras om te absorberen. Dit laat natuurlijk zijn sporen na. Het vocht kan lelijke vlekken achterlaten en daarnaast schimmel en huisstofmijt aantrekken. Deze kunnen weer allergieën veroorzaken. Nog een reden voor het schoonmaken van je matras is dat dit de levensduur van je matras aanzienlijk verlengt. 


Heb jij nog andere tips om je matras schoon te maken? Laat het ons weten in een reactie! 

Ontdek meer

Slaapkamergids

Slaapkamergids

Wat is het beste matras voor jou? De ultieme gids

Wat is het beste matras voor jou? De ultieme gids

Welk topmatras kun je het beste kiezen? De ultieme gids

Welk topmatras kun je het beste kiezen? De ultieme gids

Ontdek onze multifunctionele slaapbanken

Ontdek onze multifunctionele slaapbanken