Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Meubelweek | 20-60% korting op alle indoor meubelen

Happy Halloween!

Happy Halloween!

Datum:

Categorie: Seizoen

Tags: Feest

Ben jij dol op spookhuizen en griezelfilms? Is Twilight jouw favoriete boekenserie? En sta je bij de plaatselijke supermarkt bekend als grootafnemer van pompoenen? Dan kan het haast niet missen: Halloween is jouw favoriete feestdag. Haal je vampierkostuum maar alvast van zolder, want zaterdag is het alweer zover. Tijd voor een feestje!

Maar wat vieren we nou eigenlijk precies tijdens Halloween? Dat het iets met griezelen, pompoenen, verkleedpartijen en snoepgoed te maken heeft weten de meeste mensen wel, maar waarom we ons nou massaal omtoveren tot Graaf Dracula of Frankenstein is wat minder bekend. Bij deze een korte uiteenzetting:

Halloween vindt plaats op 31 december en is afgeleid van ´All Hallows Eve´, oftewel: de avond voor Allerheiligen, wat op 1 november plaatsvindt. Halloween komt van oorsprong uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar men de Keltische kalender hanteerde. In de Keltische kalender begint het nieuwe jaar op 1 november, waarbij ´All Hallows Eve´ eigenlijk onze oudejaarsavond is. De Kelten geloofden dat tijdens All Hallows Eve alle geesten van de overledenen van het afgelopen jaar op zoek gingen naar een nieuw lichaam voor het volgende jaar. Om deze geesten af te weren droegen de Kelten maskers, waar het hedendaagse verkleden vandaan komt.

Van oorsprong werd het feest dus alleen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk gevierd, maar toen in de 19e eeuw grote groepen Ierse en Schotse immigranten naar de Verenigde Staten trokken namen zij de Halloween traditie met zich mee. Hierdoor ontstond ook de wereldwijde bekendheid van hét symbool voor Halloween: de Jack-o-Lantern, een uitgeholde pompoen.

Er zijn veel verschillende verhalen bekend over het ontstaan van de Jack-o-Lantern, maar de meest bekende mythe stamt uit Ierland en vertelt het verhaal van Jack, een smid die na een reeks ongelukkige levenskeuzes gedoemd was om als geest over de aarde te zwerven, met enkel een gloeiend kooltje van de hellepoort als licht in de duisternis. Dit kooltje droeg hij in een uitgeholde knol, waarmee hij een lantaarn had om zijn pad te verlichten. Uiteraard zijn er veel varianten op dit verhaal, en is de knol uiteindelijk vervangen door een pompoen (waarschijnlijk omdat deze makkelijker uit te hollen zijn), maar dit is het meest bekende verhaal over de oorsprong van de Jack-o-Lantern.

Heb je na deze geschiedenisles nog wel zin in een feestje, maar geen tijd meer om een dozijn pompoenen uit te hollen? Geen probleem. JYSK verkoopt namelijk een heleboel leuke zwarte lantaarns, in alle soorten en maten, waarmee je jouw Halloweenfeest tot in de puntjes sfeervol verlicht. Combineer grote vierkante lantaarn LASSE bijvoorbeeld met een kleine barok variant als NICOLAI. Of zet kandelaar HOLM neer, voor een echt spookhuis effect. Om het helemaal af te stijlen plak je gekleurd (oranje!) papier aan de binnenkant van je lantaarn, waar je enge figuren uit hebt geknipt. Kies dan qua veiligheid wel voor elektrische kaarsen, in plaats van echte. Het feestje moet tenslotte wel leuk eng blijven, en niet écht eng.

Na alle voorbereidingen geen zin meer in de afwas? Heel begrijpelijk. Gelukkig biedt wegwerpbestek ASKIN uitkomst. Dit zilverkleurige bestek en (wijn)glazen hebben een chique uitstraling en gaan na afloop van je feestje zo de prullenbak in. Hoef je je daar in ieder geval niet druk over te maken en je gewoon volledig concentreren op een zo eng mogelijke outfit scoren… Want daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om.

Heel veel plezier en voor degene die het gaan vieren (zo ook ondergetekende): Happy Halloween!