Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Tips voor veilig trampoline springen

8 tips voor veilig trampolinespringen

Trampolines zijn geliefd speelgoed voor kinderen tussen de 8 en.. tja laten we zeggen 80 jaar. Het is de perfecte buitenactiviteit wanneer het zonnetje lekker schijnt. Vooral op verjaardagfeestjes is het vaak een drukte van jewelste rondom de trampoline met kids die allemaal hun beste kong fu moves willen laten zien. En dan zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. 

Trampoline springen is dus niet geheel zonder risico’s. Maar met deze 8 tips houd je het veilig en leuk!

Veilig trampolinespringen - gebruik een veiligheidsnet
 

  1. Plaats de trampoline op een vlakke ondergrond, maar niet boven een harde ondergrond zoals tegels of asfalt.
  2. Zet de trampoline op zo’n 2 á 3 meter afstand van bomen, stoepranden, muurtjes of andere objecten. Houd daarnaast rekening met de hoogte boven de trampoline, dit moet zo’n 7,5 meter zijn vanaf de grond. Deze zogenaamde ‘doorrijhoogte’ verschilt per trampoline. Je kunt het beste even in de handleiding kijken welke hoogte voor jouw trampoline geldt.
  3. Wanneer je een trampoline hebt gekocht zonder veiligheidsnet, dan is het verstandig om er een te kopen. Dit helpt te voorkomen dat kinderen over de rand springen en zichzelf of anderen daarmee verwonden. Belangrijk bij een veiligheidsnet is dat deze de juiste maat heeft.
  4. Zorg ervoor dat het net dicht is wanneer de trampoline in gebruik is. Het meest veilige is natuurlijk 1 kind tegelijk op de trampoline laten springen. Maar goed.. in de praktijk loopt dit vaak anders.
  5. Wanneer je aan het springen bent op de trampoline kun je het beste op de plek in het midden van de trampoline blijven springen. Het maken van salto’s en gekke sprongen vraagt vaak ook om problemen. Helemaal als je met een salto van de trampoline af wil springen. Geen aanrader volgens ons.
  6. Let op wanneer het geregend heeft en de trampoline mogelijk nog wat nat is. Water heeft een negatief effect op de veiligheid van de trampoline. Door het water is de trampoline glad en heb je minder grip.
  7. Check regelmatig de status van de trampoline. Zorg ervoor dat de padding het frame en de veren bedekt en draai de veren aan mocht dit nodig zijn. Kijk ook of het veiligheidsnet nog goed hangt en alle schroeven goed zijn aangedraaid.
  8. Het is aan te raden om kinderen onder de 3 jaar nog even te laten wachten met springen op de trampoline tot ze wat ouder zijn. Kinderen onder de 6 jaar kunnen prima op de trampoline, maar dan wel onder toezicht van een volwassenen. Handige tip: het kan een idee zijn om de ladder weg te halen zodat je kinderen niet in verleiding worden gebracht om stiekem toch op de trampoline te kruipen.  Onderhoud van je trampoline

Trampolinespringen vinden veel kinderen ontzettend leuk om te doen. Je kunt dit plezier voor je kids verlengen door te voorkomen dat er ongelukken gebeuren met een eenvoudige onderhoudsbeurt.

Het is van cruciaal belang om regelmatig te controleren of delen van de trampoline zijn versleten of defect zijn. Wanneer dit het geval is moeten deze onderdelen worden gemaakt of vervangen. Daarnaast zal het regelmatig schoonmaken van de mat ook helpen om de levensduur van je trampoline te verlengen. Je kunt hiervoor een vochtige doek gebruiken om vuil te verwijderen, vervolgens wel even afvegen met een droge doek om te voorkomen dat de trampoline te glad is wanneer je kids weer willen gaan springen.

Een andere manier om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren is ervoor te zorgen dat je trampoline stormvast staat. Een verankerset zal daarbij helpen. Het zorgt ervoor dat je trampoline stabiel staat, daarnaast zal het ervoor zorgen dat je trampoline niet wegwaait en daardoor mogelijk materiële schade aanricht. Voor een storm-proof trampoline moet je ten minste drie spanbanden gebruiken om het frame van je trampoline veilig te stellen. Het is niet voldoende om alleen de poten van de trampoline vast te maken, dit kan ervoor zorgen dat de poten buigen en dat komt natuurlijk niet ten goede aan de springveiligheid. Het is beter om de trampoline in zijn geheel goed vast te maken. 


 Wij wensen alle kids (en volwassenen) veel speelplezier op de trampoline!

Ontdek meer

Een uitgebreide gids over de materialen voor tuinmeubelen

Een uitgebreide gids over de materialen voor tuinmeubelen

Gids: De perfecte tuintafel kiezen

Gids: De perfecte tuintafel kiezen

Gids: Hoe kies je de juiste tuinstoelen?

Gids: Hoe kies je de juiste tuinstoelen?

Hangmat of hangstoel? Maak de juiste keuze

Hangmat of hangstoel? Maak de juiste keuze