Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Buitenmeubilair op terras 's avonds met tuinverlichting en tuinlantaarns die warm licht uitstralen

Ideeën voor de perfecte tuinverlichting

De laatste tijd is de tuin of de buitenruimte van onze huizen steeds belangrijker geworden. Tussen tuinhuisjes bij de vijver en patio's die volledig zijn uitgerust met uitgebreide eet- en loungesets, is het voor velen een prioriteit geworden om het binnenleven naar buiten te brengen.

Net als de verlichting in onze huizen is buitenverlichting een centraal element dat zowel praktisch als decoratief is. Met tuinverlichting kunnen we onze tuinen, patio's en andere buitenruimtes 's avonds en 's nachts verlichten, waarvan het effect vooral merkbaar is als je in een gebied woont waar het snel donker wordt of waar de winter bijna eeuwige duisternis betekent. Tegelijkertijd is tuinverlichting niet alleen praktisch - het warme licht van lantaarns en kaarsen is ongeëvenaard in het creëren van een heerlijk gezellige sfeer.

Comfortabele loungemeubelen op een terras met verlichting, batterijlampen en lantaarns met kaarsen en waxinelichtjes


Het is moeilijk om iets te vinden dat zo kan bijdragen tot geweldige buitenavonden als de juiste verlichting dat kan. Met warm en rustig licht dat stroomt van lichtsnoeren en kaarsen in lantaarns, kan jouw verlichting de buitenruimte echt geweldig maken.

Tuinverlichting voor jou - maar hoe zit het met anderen?

Hoewel tuinverlichting een geweldige aanvulling is op je huis, is het zelden zo dat deze alleen voor jou zichtbaar is. In het algemeen is lichtvervuiling in bewoonde gebieden een steeds vaker voorkomend probleem dat moeilijk te bestrijden is. Misschien heb je het terras in de achtertuin verlicht met felle lampen, en stoort de verlichting de buurman omdat zijn slaapkamer aan het terras grenst. Dit is een klassiek voorbeeld van goedbedoelde verlichting die lichtvervuiling en mogelijke hinder voor anderen veroorzaakt. Een dergelijke situatie is natuurlijk niet ideaal en je moet er dan ook voor zorgen dat jouw verlichting anderen niet hindert.

Tuinverlichting kan gevolgen hebben voor wilde dieren

Tuinverlichting kan niet alleen invloed hebben op mensen, maar ook op diverse andere dieren en wezens. Voor veel mensen is het makkelijk om zich te herinneren dat ze in de zomer na zonsondergang langs een lamp liepen en veel verschillende insecten bij de lamp zagen zwermen omdat ze het licht ervan voor maanlicht aanzagen. Voor nachtdieren, zoals veel insectensoorten, kunnen overmatige tuinverlichting en lichtvervuiling hun natuurlijke gedrag verstoren.

Dit gezegd hebbende, is het niet nodig om de buitenverlichting van je huis volledig achterwege te laten. Aandacht besteden aan waar, hoe en wanneer de verlichting brandt, kan naast je eigen elektriciteitsrekening ook een positief effect hebben op de omringende wilde dieren.

8 ideeën voor tuinverlichting die rekening houdt met mens en dier

  1. Beperk de verlichting tot de gebieden die je wilt verlichten.
  2. Richt de verlichting indien mogelijk naar beneden.
  3. Beperk het gebruik van zeer felle LED-lampen; overweeg in plaats daarvan subtielere verlichting zoals kleinere solarlampen en lantaarns.
  4. Beperk de tijd dat de verlichting brandt.
  5. Verminder waar mogelijk de lichtsterkte van de verlichting.
  6. Sluit de lampen aan op timers, zodat ze een instelbaar schema volgen.
  7. Overweeg het gebruik van lampen met een bewegingssensor.
  8. Scherm of blokkeer de verlichting af vanuit hoeken die anderen kunnen beïnvloeden; gebruik omheiningen, struiken of bomen om natuurlijke schermen te creëren.

De eenvoudigste van deze tips is het minimaliseren van het gebruik van felle LED-lampen waar dat voor jou zinvol is en in plaats daarvan de buitenruimtes vullen met subtiele accentverlichting. Een bijkomend voordeel is dat kleine solar tuinverlichting en tuinlantaarns perfect zijn om een gezellige buitensfeer te creëren.

Tuinlantaarn, tuinlamp op zonne-energie en batterijlamp stralen gezellig, warm licht uit op terras

Verlicht jouw tuin voor een gezellige sfeer

Door te kiezen voor kleinere lampen kun je ervoor zorgen dat de verlichting warmte uitstraalt zonder dat anderen daar zoveel last van hebben als bij felle verlichting het geval zou zijn. Je krijgt ook meer controle over de positie en de richting van de tuinverlichting, en de verlichte gebieden zullen daarom ook duidelijker en veel gezelliger zijn. Bovendien kun je, met meerdere kleinere lichtbronnen, een verscheidenheid aan lampen gebruiken om een mooie en unieke uitdrukking te creëren in of om jouw tuin, terras of andere soorten buitenruimtes.  

Solarverlichting voor buiten

Lampen op zonne-energie zijn handig en gemakkelijk te gebruiken. Omdat er geen bedrading nodig is en geen snoeren om in een stopcontact te steken, zijn ze over het algemeen onderhoudsvrij. Ze zijn ook ideaal voor het creëren van kleine, gezellig verlichte plekjes in de tuin of buitenruimte wanneer de avond valt. Het gebruik van solarlampen is een populaire optie voor het verlichten van gedeeltes in tuinen zoals kleine vijvers en bloemperken.

Tuinlampen en batterij lampen

Tuinlantaarns en batterijlampen zijn perfect voor het verlichten van de gedeeltes in de tuin waar je veel avonden doorbrengt. Met tuinlantaarns kun je waxinelichtjes aansteken voor een rustieker en natuurlijker licht; een echte vlam is altijd een geweldige manier om de perfecte sfeer te creëren. Batterijlampen zijn geweldige opties voor handige en zorgeloze draagbare verlichting.

Ontdek meer

Een uitgebreide gids over de materialen voor tuinmeubelen

Een uitgebreide gids over de materialen voor tuinmeubelen

Gids: De perfecte tuintafel kiezen

Gids: De perfecte tuintafel kiezen

Gids: Hoe kies je de juiste tuinstoelen?

Gids: Hoe kies je de juiste tuinstoelen?

Hangmat of hangstoel? Maak de juiste keuze

Hangmat of hangstoel? Maak de juiste keuze