Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg
Hoe moet je tuinmeubelen onderhouden van teak of ander hardhout

Hoe moet je tuinmeubelen onderhouden van teak of ander hardhout

Hardhouten tuinmeubelen zijn uitstekend geschikt voor gebruik buitenshuis. Dit komt omdat hardhout een natuurlijk oliegehalte bevat, wat er voor zorgt dat het hout niet uitdroogt. Dus als je op zoek bent naar nieuwe tuinmeubelen die bestand zijn tegen weer en wind en jaren mee gaan, dan is het een goed idee om te kiezen voor tuinmeubelen van teakhout of ander hardhout. 

Weerbestendig hout

Teak bevat een hoog natuurlijk oliegehalte. Het hout behoudt zijn vorm en kan het gehele jaar door buiten blijven staan. Dat houdt overigens niet in dat het helemaal niet wordt aangetast door weer en wind. Het teak zal er in de loop van de tijd anders uit gaan zien, als je er voor kiest het niet te behandelen. Onbehandeld teakhout krijgt een mooie grijze, zilverachtige kleur, die sommige mensen zelfs mooier vinden dan de warme en natuurlijke glans van het teak als het nog nieuw is, waar anderen juist weer van houden. 

Door teak te behandelen kun je de natuurlijke kleur behouden, maar het zal het hout ook beschermen tegen vlekken van kopjes, wijnglazen of vet van etenswaren. Afhankelijk van je wens om de gouden glans te bewaren of om het juist zilverachtig te laten worden, kun je het hout op de volgende manieren behandelen: 

Behandeling van licht teakhout

Als je liever  teakhout hebt in een lichte kleur, dan is het een goed idee om je tuinmeubelen te behandelen met zeeppoeder om het hout te voeden. Een behandeling met zeeppoeder weerhoudt het hout er niet van om een mooie grijze kleur te krijgen. Zeeppoeder voedt en reinigt het hout. 

Los  de zeeppoeder op in water en breng het aan op het hout met behulp van een borstel of veger.  De mix mag bestaan uit 0,5kg zeep op 10 liter water. Het is belangrijk dat de zeeppoeder volledig is opgelost voordat je er mee aan de slag gaat. Laat de zeep inweken en veeg het schoon met een vochtige doek. 

Teak behandeld met olie

Als je de natuurlijke gouden glans van het teak wilt behouden, zul je je tuinmeubelen moeten behandelen met olie.  Olie beschermt het hout tegen vuil, en sommige soorten olie  beschermen ook tegen algen en mos. Denk er aan dat je olie koopt die geschikt is voor gebruik buitenshuis, aangezien deze hardhoutolie voor buiten een soort beschermlaag vormt voor het oppervlak van het hout. 

Er is neutrale en gekleurde olie beschikbaar.  Een gekleurde olie geeft de teak een meer kunstmatige kleur. Terwijl een neutrale, kleurloze olie  de natuurlijke kleur van het teakhout benadrukt. 

Als jouw teakhouten tuinmeubelen al geolied zijn, is het belangrijk om het goed schoon te maken voordat je nieuwe olie er op doet. Dit om oude olie resten en aanslag van algen en mos te verwijderen. Vind hier tips om je tuinmeubelen schoon te maken.

Ontdek meer

Een gids voor het kiezen van de juiste partytent

Een gids voor het kiezen van de juiste partytent

Trampolines: 7 overwegingen voor aankoop

Trampolines: 7 overwegingen voor aankoop

Een uitgebreide gids over de materialen voor tuinmeubelen

Een uitgebreide gids over de materialen voor tuinmeubelen

Gids: De perfecte tuintafel kiezen

Gids: De perfecte tuintafel kiezen