Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Super Week | Tot 70% korting op o.a. topmatrassen, fauteuils, loungemeubelen en sierkussens

Charmante Deense kersttradities

Datum:

Categorie: Seizoen, Kerst

Voor veel Denen is Kerstmis iets bijzonders. Voor hen is kerst en en de hele entourage eromheen een teken van warmte en vreugde. Dit zie je terug in charmante kersttradities in Denemarken. Daarnaast maakt deze gezelligheid het ook een stuk makkelijker om de donkere, koude wintermaanden door te komen. 

Deense Kerstmis wordt de hele maand december gevierd, maar sommige enthousiastelingen beginnen zelfs al met hun kersttradities in november.

Deense kersttradities - kerstelfjes GLASER grijs

Kerstelf SAFIER - kerstelfjes zijn helemaal hip in Denemarken en andere Scandinavische landen

Advent - een oude Deense traditie

Bij advent denk je waarschijnlijk aan kransen en kerkdiensten. De eerste zondag van de advent staat voor het begin van het Deense kerkelijk jaar. Vroeger was advent een tijd van vasten, maar in de meer moderne kerst is deze periode van vasten niet langer een traditie. Het gaat vandaag de dag over de vier gezellige zondagen in aanloop naar kerstavond. De traditionele adventskrans bestaat uit vier kaarsen. Elke zondag wordt er een andere kaars in de krans verlicht.

Kerstmis

23 december - de dag voor de grote dag

Voor kinderen lijkt 23 december een dag te zijn die nooit voorbij gaat, ze zijn zo benieuwd naar hun cadeautjes op kerstavond! Maar er zijn veel verschillende kersttradities in Denemarken die ervoor zorgen dat 23 december toch nog een aangename dag wordt, een dag waarop gezinnen vooral veel tijd samen doorbrengen. En dat is misschien niet zo verkeerd, want misschien zijn familieleden elkaar een beetje uit het oog verloren door de kerstdrukte in december.

• Het versieren van de kerstboom: Voor veel gezinnen is het uitgegroeid tot een traditie om de kerstboom samen te versieren op 23 december. Het is niet alleen leuk, het is ook een uitstekende manier voor wat 'quality time' met het gezin.

Deense kersttradities - het versieren van de kerstboom op 23 december 

• Rijstpudding voor de kabouters: Een andere kersttraditie in Denemarken is dat kinderen rijstpudding maken gegarneerd met kaneel en een klodder boter voor de kabouters, om hen te weerhouden van het uithalen van kattenkwaad! Daarnaast is het ook praktisch want rijstpudding met amandelen staat bij vrijwel ieder Deens huishouden op het menu tijdens kerstavond.

• Kerstfilms: Op 23 december zijn er veel kerstfilms op TV. Veel Denen zitten dan ook graag lekker met het gezin voor de TV 

Deense kersttradities - gezellig samenzijn met het gezin

De dag voor Kerstmis - een van de mooiste dagen van het jaar

Er is geen twijfel over mogelijk dat kerstavond een van de hoogtepunten tijdens Kerstmis is. Deense kersttradities worden geassocieerd met vreugde, gezelligheid en lekker eten, en kerstavond - 24 december – is daarop zeker geen uitzondering. Kerstavond wordt traditioneel beschouwd als een feestelijke dag, waarop de geboorte van Jezus wordt gevierd.

De manier, waarop kerstavond wordt gevierd, verschilt van familie tot familie. Sommigen gaan in de loop van de dag naar de kerk, terwijl anderen de dag doorbrengen met de voorbereidingen voor het feest in de avond. ’s Avonds is er voor de meeste mensen een heerlijke kerstmaaltijd. Meestal bestaat het menu uit eend of geroosterd varkensvlees voor het hoofdgerecht en Deense rijstpudding met amandelen als dessert. In de pudding zit 1 hele amandel, de persoon die de amandel vindt krijgt een cadeautje.

Maar voor de meeste mensen is het echte hoogtepunt van kerstavond het dansen rond de kerstboom. Voor de kinderen is dit het moment om hun kerstcadeaus te openen. In gezinnen met kleine kinderen zal iemand zich verkleden als kerstman om de kinderen zo een heerlijke, onvergetelijke kerstavond te bezorgen.

Deense kersttradities - uitpakken van cadeautjes 

Hoe ga jij kerst vieren?

De manier waarop Kerstmis wordt gevierd, verschilt van familie tot familie. We zijn benieuwd naar de kersttradities binnen jouw familie?

Zin in kerst gekregen?

Lees meer over hoe gouden metalen kerstversiering een mooie gloed en warmte kan creëren.
Of over ideeën over hoe je het buiten gezellig kan maken met sfeervolle kerstverlichting.