Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Traditionele Deense kerst in Nederland

11.12.2007

 

De Deense woonwinkel JYSK staat tijdens de komende feestmaand in het teken van een traditionele Deense kerst. De Deense kerst kent specifieke gewoontes en tradities; zo begint kerst al halverwege november, maar wordt de kerstboom pas opgetuigd op 24 december. De kerstman komt aan per boot uit Groenland en wordt bijgestaan door kabouters of pixies die een soort pepernoten uitdelen. Ook de kerstartikelen hebben een traditioneel karakter en zijn zo veel mogelijk van natuurlijke materialen als hout, glas, metaal en stof gemaakt. Rood, zilver, goud en wit zijn de belangrijkste kleuren. JYSK heeft dit jaar veel Traditionele Deense kerstaccessoires in hun assortiment. Klanten van JYSK kunnen in december al rekenen op flinke kortingen op diverse kerstartikelen.

‘Hygge’ met ‘Jul’

Kerst (Jul) is voor de meeste Denen de mooiste tijd van het jaar. Er wordt heel veel waarde gehecht aan gezelligheid (hygge), gastvrijheid en tradities. Het godsdienstig aspect heeft tegenwoordig zoals in veel andere landen minder betekenis, maar veel mensen gaan wel naar de kerk vanwege de symboliek. Kerst begint in Denemarken al vanaf half november, de kerstman komt dan samen met zijn kabouters per boot, slee of trein aan uit Groenland. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met de aankomst van Sinterklaas in Nederland. De kabouters delen net als onze zwarte pieten zoetigheden uit, waaronder ook een soort pepernoten. Op 23 december is het ‘kleine kerstavond’ en op 24 december het grote kerstfeest. Op deze avond wordt pas de kerstboom opgezet! Het kerstmaal bestaat uit eend, gans of kalkoen met rode kool, gekookte aardappelen en in karamel gebakken aardappelen. Het typisch Deense kerstdessert is rijst met veel slagroom en stukjes amandel. En natuurlijk is het de tijd van goede en vaak sterke alcoholische versnaperingen, zoals akvavit. Naast akvavit is er het speciale bier dat in de kersttijd wordt gebrouwen: Julebryg, uitermate populair bij duizenden Denen. Een geliefde drank in de kerstperiode is ook gløgg – warme rode wijn waaraan rozijnen, amandelen, kaneelstokjes en kruidnagelen zijn toegevoegd. Tijdens de kerstperiode maken Denen het extra gezellig met eenvoudige maar decoratieve kerstversiering. Huizen zijn versierd met grote harten en kerssterren van papier of stof, lantaarns en overal staan versierde kerstkabouters. In de meeste Deense huishoudens branden er nog echte kaarsjes in de kerstboom. Wie een beetje Denemarken wil ervaren deze kerst, moet bij JYSK zijn. In de bijlage enkele voorbeelden van de kerstartikelen van JYSK´.

Beste prijs/kwaliteit verhouding

JYSK, het voordeligste slaap- en woonwarenhuis van Europa, is opgericht in 1979 in Arhus, een stad in de streek Jutland in Denemarken. Sinds vorig jaar is JYSK ook in Nederland te vinden en zijn er 16 winkels geopend. De consument kan terecht bij JYSK voor klein meubilair, bedtextiel, benodigdheden voor de badkamer en allerlei huishoudelijk textiel en in de zomermaanden tuinartikelen en meubilair. In de decembermaand zijn er naast dit assortiment ook veel kerstartikelen verkrijgbaar. JYSK wil zich onderscheiden door het beste aanbod, van de beste leveranciers, tegen de beste prijs te bieden. JYSK verspreidt eens in de 1 a 2 weken een folder, welke ook te bekijken is op www.JYSK.nl.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u terecht bij GCI Holland, Pieter Valk, pvalk@gci.nl, telefoonnummer 020-6768666. Of bij JYSK, Allard van Etten, ave@JYSK.com of telefoonnummer 026-3552805.

Over JYSK
JYSK is opgericht in 1979 in Arhus, een stad in de streek Jutland in Denemarken. De Deense woongigant JYSK opende haar eerste vier winkels in Nederland eind september 2006. In vijf jaar tijd is JYSK uitgebreid en telt meer dan vijftig winkels in Nederland. JYSK heeft in totaal bijna 2000 winkels in 34 landen. Al zo’n dertig jaar biedt zij een ruim assortiment artikelen voor slapen, baden en wonen voor zeer voordelige prijzen. In de lente en zomer zijn ook tuinmeubilair en campingartikelen opgenomen in de collectie. De gans in het logo staat voor de ganzenveren waarmee de dekbedden en kussens van JYSK zijn gevuld en is het teken van bescherming voor je woning.

Win een JYSK cadeaukaart t.w.v. €50

Visa Mastercard