Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Super Week | Tot 70% korting op o.a. topmatrassen, fauteuils, loungemeubelen en sierkussens

Welke eetkamerset past bij jouw woonkamer?

Welke eetkamerset past bij jouw woonkamer?

Datum:

Categorie: Woonkamer, Inspiratie

Tags: Eetkamerset, Eettafel, Stoelen

Tijdens de meubelweek bij JYSK krijg je 20-50% korting op alle indoor meubelen. Dat zorgde ervoor dat ik eens met een kritische blik naar het interieur in mijn eigen woonkamer ging kijken en ik besloot dat het nu echt tijd was voor een nieuwe eettafel. De tafel die ik nu heb komt nog van mijn lieve oma vandaan. Ik heb ‘m zelf van donker bruin naar wit getransformeerd en hij heeft daarna al op verschillende adresjes gestaan. Eerlijk is eerlijk, hij staat nog steeds ontzettend leuk in mijn woonkamer deze witte ronde eettafel, maar hij is echt op. Op verschillende plekken is de witte verf eraf en om nou te zeggen dat het blad helemaal stevig op de poten staat… niet echt. Dus ben ik me gaan verdiepen in een nieuwe eettafel met mooie bijpassende stoelen. Het blijkt alleen nog niet zo eenvoudig om de juiste eetkamerset te kiezen. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten en maten. Dus speciaal voor jullie, hier enkele tips waar je op moet letten bij het uitkiezen van je eetkamertafel en stoelen.

De juiste afmeting - hoe groot moet je eetkamertafel zijn?

Koken voor vrienden en gezellig borrelen met mijn vriendinnen is iets wat ik ontzettend graag doe. Mijn voorkeur gaat er dus ook naar uit om een eettafel te hebben waar veel mensen aan kunnen zitten. Toch moet je ervoor zorgen dat je niet een te grote eettafel kiest. Je wilt immers niet dat je jezelf constant aan de tafel stoot omdat deze toch net iets teveel ruimte inneemt van de loopruimte in je huis. Een handige vuistregel: zorg voor een looppad achter de stoelen langs van ongeveer 1.20m. Zo kun je namelijk ook nog steeds makkelijk langs de tafel lopen wanneer er iemand in de stoel zit. Wanneer je weinig ruimte hebt in huis kun je ervoor kiezen om een klaptafel te kopen, bijvoorbeeld klaptafel SNEKKERSTEN. Deze kun je groter maken wanneer je gasten krijgt of wanneer je meer ruimte nodig hebt.

De vorm – rond, rechthoekig of ovaal?

Zoals ik al zei had ik voorheen een ronde tafel. Ik kreeg hier altijd veel positieve reacties op van vriendinnen omdat dit niet zo standaard is als een rechthoekige tafel. Wat ik ook altijd een fijn voordeel vond van een ronde tafel is dat je iedereen gemakkelijk aan kan kijken tijdens het eten. Ook kun je er makkelijk een stoel bijzetten als je extra gasten hebt. Een nadeel vond ik wel dat een ronde tafel meer ruimte van je woonkamer in beslag neemt. Je kunt de tafel namelijk niet tegen een muur aanzetten omdat je ervoor moet zorgen dat je helemaal om de tafel heen kan lopen. Omdat ik maar een klein huisje heb besluit ik daarom om dit keer toch voor een rechthoekige tafel te gaan.

Eetkamersets

Het tafelblad

Waar je rekening mee moet houden als je een eetkamerset koopt is dat het tafelblad niet te dik is. Als dat wel zo is kan het zijn dat stoelen met een armleuning niet onder je tafel passen. Het zit ook niet altijd prettig als je de stoel niet helemaal onder de tafel kan schuiven. Het kan zijn dat lange gasten moeite hebben om hun benen kwijt te kunnen tussen de stoelzitting en de tafel of dat je niet met je benen over elkaar kan zitten. Daarnaast verlies je ook nog eens veel loopruimte wanneer er niemand aan tafel zit omdat je de stoelen niet aan kan schuiven. Allemaal niet zo handig dus.   

De stoelen

Belangrijk bij het uitkiezen van de stoelen is dat deze tussen de poten van de tafel moeten passen. Een veel gemaakte fout is dat de lengte van de tafel als uitgangspunt wordt genomen met het kiezen van de stoelen, maar veel belangrijker is de afstand tussen de poten. Dit bepaalt hoeveel stoelen aan de tafel passen zonder dat iemand de hele avond met zijn knie tegen de tafelpoot zit. Kijk hoe breed je stoelen zijn en reken vervolgens ongeveer 40 cm extra speelruimte. Als je stoelen met armleuningen hebt dan het liefst nog wat meer. Maar naast passend, moet je ze natuurlijk ook mooi vinden en fijn vinden zitten! Zelf vind ik deze KLARUP stoel en super mooi. Deze past bij bijna elk interieur. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende stoelen aan je eetkamertafel te zetten voor een hip en speels effect.

Hoe ziet je eetkamertafel eruit?

Welke uitstraling jouw eetkamerset moet hebben is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Toch wil je graag dat de tafel en stoelen bij de rest van de woonkamer passen. Een handige tip hierbij is om goed te kijken naar blijvende elementen in je woonkamer, zoals de vloer een grote kast of je bankstel. Zorg ervoor dat je eetkamerset bij deze elementen past qua kleur en materiaal. Op de JYSK website vind je verschillende soorten eetkamersets voor ieder interieur, misschien zit er ook wel iets voor jou bij!