Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Maak het gezellig in huis tijdens de Hygge Days! | 20-60% korting

Bekijk alle aanbiedingen
Quality down

Welk draagvermogen in je dekbed past het beste bij jou?

Datum:

Categorie: Slapen

Het draagvermogen van een dekbed, ook wel vulkracht genoemd, is een indicator die aangeeft hoe goed een dekbed isoleert. Isolatie zorgt ervoor dat je warm blijft. Hoe hoger het draagvermogen, hoe beter de isolatie.

De isolatie verschilt tussen de soorten vulling van een dekbed. Eiderdons heeft het hoogste isolatievermogen. Daarna volgen muskusdons en ganzendons. Eendendons heeft tegenover de andere natuurlijke vullingen het laagste isolatievermogen.

Welk draagvermogen moet je kiezen?

Om het juiste dekbed te vinden is het belangrijk om te weten hoe warm het dekbed is. Zeker tijdens de koude wintermaanden. Het draagvermogen gaat van 2 tot en met 16; 16 is het warmst en isoleert het best.

Veel mensen denken dat een dik en zwaar dekbed betekent dat het een warm dekbed is, dit is echter niet altijd waar. De warmte van het dekbed is afhankelijk van de vulling. Eendendons weegt meer maar heeft een lager draagvermogen dan muskusdons en ganzendons. Muskus- en ganzendons wegen minder maar hebben een hoger draagvermogen. Dit betekent dat in verhouding meer eendendons gebruikt wordt om hetzelfde draagvermogen te bereiken als van muskus- en ganzendons. 

Je kunt kiezen uit 3 soorten dekbedden.

Zomerdekbed: In de zomer zijn de temperaturen hoger. Tijdens de zomer heb je niet zo’n warm dekbed nodig als tijdens de winter. Een dekbed met een lager draagvermogen volstaat dan. Kies een dekbed met een draagvermogen van 8 of lager om een fijne nachtrust te hebben tijdens de warme zomermaanden.

Winterdekbed: Als de koude, donkere wintermaanden eraan komen is het fijn dat je een warm dekbed hebt. Kies een dekbed met een draagvermogen van 11 of meer. Zo zul je het niet koud krijgen in de nacht.

4-seizoenendekbed: Een 4-seizoenendekbed bestaat uit 2 dekbedden die je aan elkaar kunt knopen, afhankelijk van het seizoen. 

Lees meer over hoe je een dekbed onderhoudt

Zweet je of heb je het koud tijdens de nacht?

Zweet je veel of heb je het juist ijskoud als je onder je dekbed ligt? Kies een dekbed met het juiste draagvermogen om dit probleem op te lossen.

Heb je het bloedheet in de nacht? Dan is waarschijnlijk het draagvermogen van het dekbed te hoog. Als je juist bibbert van de kou is het draagvermogen van je dekbed te laag. In dit laatste geval is een warm dekbed met een hoger draagvermogen aan te raden.

Lig je samen met je partner onder het dekbed dan is een dekbed met een lager draagvermogen aan te raden. De persoon naast je houdt je warm met zijn of haar natuurlijke lichaamswarmte.

De temperatuur in de slaapkamer speelt een belangrijke rol in het kiezen van een nieuw dekbed. Voor veel mensen is een temperatuur tussen de 18 en 22 graden ideaal. Een vuistregel is dat een dekbed met een draagvermogen tussen de 10-12 bij een temperatuur van 20-22 graden perfect is. Met een dekbed met het juiste draagvermogen zorg je ervoor dat je een goede en comfortabele nachtrust hebt.

Laura Sales and Marketing Assistant

Comments