Mand

Je mand is leeg

Mand

Je mand is leeg

Je krijgt tot 60% korting op heel veel slaapartikelen!

Bekijk aanbiedingen
Verschillende soorten dekbedden: hoe kies je de juiste?

Verschillende soorten dekbedden: hoe kies je de juiste?

Datum:

Categorie: Slapen

Tags: Dekbed

Mijn naam is Heidi en ik werk in de JYSK winkel in Deventer. Momenteel ben ik hard aan het studeren voor basisschoolleerkracht. Ik werk al drie jaar bij JYSK en heb de nodige kennis opgedaan over alles wat met slapen te maken heeft. Het onderwerp van vandaag is dekbedden. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Daarom ga ik je nu een aantal tips geven die je kunt gebruiken bij het kiezen van een nieuw dekbed.

Een jaar geleden ben ik verhuisd van een studentenwoning naar een eengezinswoning. Qua ruimte ben ik er gigantisch op vooruit gegaan, maar qua comfort in de winter...
De kou was wel even wennen,  zeker in de slaapkamer. Ik sliep nog steeds onder het dekbed uit mijn ouderlijk huis. Het is een prima dekbed, maar voor in mijn nieuwe huis was het toch iets te koud. Ik moest op zoek naar een nieuw dekbed!

Formaten

Ik slaap zelf in een bed van 180x200CM. Ik had qua maat een aantal keuzes:

  • Een lits-jumeaux dekbed van 240x220CM
  • Twee eenpersoonsdekbedden van 140x200CM
  • Twee eenpersoonsdekbedden van 140x220CM, dat is een eenpersoons maar dan extra lang

Een lits-jumeaux dekbed is heerlijk groot, je kan het hele bed doorrollen zonder dat je je dekbed kwijtraakt of je tenen buitenboord bungelen.
Twee eenpersoonsdekbedden zijn makkelijker met verschonen, maar dat betekent ook dat je dekbed een stuk kleiner is dan je matras.
Een extra lang eenpersoonsdekbed van 140x220CM is lekker lang en kun je over je hoofd heen trekken als je in bed ligt.

Heb je een bed in de maten 140x200CM of 160x200CM? Dan is, naast een lits-jumeaux dekbed, een dekbed in de maat 200x200CM ook geschikt.

Soorten vulling

Er zijn drie typen dekbedden te onderscheiden, namelijk dekbedden gemaakt van dons en veren, wol en vezels. 

Een donzen dekbed is goed ventilerend, gaat jarenlang mee en voelt lekker zacht. Ook kraakt een donzen dekbed lekker als je eronder ligt. Er zit verschil in kwaliteit. Hoe hoger het percentage dons er in een dekbed zit, hoe lichter een dekbed voelt en hoe beter hij de warmte vasthoudt en isoleert. Hoe minder dons er in een dekbed zit, hoe koeler het dekbed is.

Een wollen dekbed is heerlijk warm. Wol is lekker in de winter en lekker in de zomer. Het ventileert en isoleert goed. Wol is erg duurzaam en gaat jarenlang mee, alleen moet je wel goed oppassen met het wassen. Als je het dekbed niet goed droogt gaat het wol een beetje ruiken.

Om de keuze nog uitgebreider te maken,zijn er ook nog synthetische dekbedden. Je hebt verschillende soorten synthetische vulling.
Er zijn dekbedden met een synthetische vulling die lijken op dons, vezeldons heet dat. Het voordeel van vezeldons is dat je het een stuk makkelijker kan wassen. Ook "kraakt" vezeldons niet, dat doet echt dons wel.
Dan zijn er nog holle vezels, die houden je lichaamswarmte tegen en zijn lekker warm.
Siliconenvezels zijn door het siliconenlaagje wat zachter. Hierdoor bewegen de vezels wat makkelijker en vormt het dekbed wat beter om je lijf.

Garantie

Op de meeste dekbedden zit 5 of 10 jaar garantie. Het garantiebewijs dat je meekrijgt is een klein boekje waarin staat hoe je het beste kunt omgaan met je dekbed. Altijd handig! Meer informatie over de garantie kun je hier terugvinden.   

Eindresultaat

Met mijn studentenbudget heb ik uiteindelijk gekozen voor twee OKSHORNET dekbedden in de maat 140x200CM. Van het dekbed OKSHORNET is een zomer- en wintervariant te verkrijgen. Ik heb ze beiden gekocht. De zomerversie is heerlijk licht, terwijl de winterversie wat dikker is. Als het een heel koude winter wordt, kan ik altijd nog de  twee dekbedden met dekbedklemmen aan elkaar maken en heb ik mijn zelf samengestelde 4 seizoenen dekbed.

Wat ik ook meteen heb gekocht is een leuke dekbedovertrekset en bijpassende hoeslakens. Voor mijn moeder heb ik een set droogtrommelballen gekocht, zodat wanneer ze mijn dekbed wast en hem daarna in de droger gooit, de vulling weer lekker luchtig wordt geklopt. Ze kan het dekbed gewoon op 60 graden Celsius wassen!

Productinformatie

Het is goed om alle productinformatie van een dekbed door te nemen, maar het is ook belangrijk om het dekbed in je handen te hebben en te voelen. Dan pas kan je een definitieve keuze maken. Alle dekbedden voelen weer anders aan. Via deze link kun je nog wat algemene informatie vinden over dekbedden.

[][]